Po receptima naših baka: Ovako su se one njegovale, a možete i vi

Koliko hranjivih materija ima koja namirnica i kako je treba kombinovati s drugim namirnicama je nešto što su proučavale i naše bake. Recepti i savjeti za prirodno lijepu kožu su danas popularniji nego ikad, a stari ormarići su prava riznica takvih recepata.

Prilikom pripreme raznih jela  i poslastica, domaćica treba da ima na umu i količinu i kombinaciju hranjivih stvari koje servira u tanjiru. U raznoj hrani se nalaze različiti vitamini, zato je potrebno da se ljudi hrane mješovitom hranom. Osim što treba da jedu različite stvari, mogu ih i na razne načine primenjivati za svoju ljepotu.

1. Naparavanje lica za svježu kožu

Parenje lica nad parom koja nastaje od lipovog čaja i kamilice će osvježiti vašu kožu. Prije parenja, lice namažite masnom kremom, a nakon parenja istrljajte sa komadićem leda. Ovo treba raditi svake nedelje bar jedanput, jer parenje osvežava kožu. Ovo parenje je dobro i za masno lice, koje prije naparavanja ne treba mazati masnom kremom.

2. Maska za masno lice sa bubuljicama

Žalfijin i običan med su dobri za negu masnog lica kao i lica sa bubuljicama. Medu treba dodati malo limunovog soka i na vrh noža boraksa. Lice umijte, pa tom smjesom namažite i ostavite da stoji preko noći. Ujutru operite sa malo toplog kravljeg mlijeka u koje treba da stavite i malo limunovog soka.

3. Krema za suvo lice

Za suvo lice je odlična ova krema: 50 g bijelog vazelina, 30 g lanolina, 30 ml vode i 35 ml finog maslinovog ulja. To se sve otopi i miješa dok se ne zgusne. Ovo je dobra i hranjiva krema za lice.

4. Pranje lica

Pranje lica što toplijom vodom je najjednostavniji način njege lica, a daje dobar rezultat. U što toplijoj vodi rastopite malo boraksa, u njoj operite lice i posle isprskajte hladnom vodom. Ovo ponovite par puta dnevno, a najbolje deluje za jako masno lice.

5. Maska za bore

Uzeti 1 kašiku ječmenog brašna, dodati bjelance i malo meda. Lice dobro očistite i prije spavanja debelo namažite na mestima gdje su bore. Ujutru sa vatom umočenom u mlako mlijeko očistiti lice, pa isperite prvo mlakom, pa potom i hladnom vodom.

6. Maska za lice

Sok od kajsija ili bilo kog zrelog voća koje je sočno je pravo blago za lepotu. Uzmite posudu od porcelana i u njoj izgnječite kajsije ili drugo voće drvenom varjačom. Sok procijedite kroz krpu u drugu porcelansku posudu. Ovom soku dodajte malo slatke pavlake i u ovu smesu umočite komadiće vate, koje posle treba da stavljate na lice. Ostavite najmanje pola sata, pa nakon toga, lice očistite vatom namočenom u obično toplo mlijeko. Na kraju isprskajte lice hladnom vodom i po mogućnosti pređite preko kože ledom. Na kraju stavite dobru hranjivu kremu.

7. Povrćni tonik za lice

Povrće koje dolazi u obzir u kozmetici je svež krastavac, paradajz, šargarepa itd. Iz povrća treba istisnuti sok i njime namočiti vatu, to treba staviti na čisto lice i ostaviti tako najmanje pola sata. Posle lice treba oprati hladnom vodom i nakon pola sata staviti hranjivu kremu.

8. Maska za suvu kožu

Bjelance sa par kapi limuna i par kapi ulja ili svežeg mlijeka je dobra maska za suvu kožu. Lice treba očistiti, namazati tom smesom i ostaviti oko pola sata. Nakon posla sata tu smesu treba skinuti vlažnim peškirom.

9. Maska za masno lice

Bjelance sa malo alkohola je odlična maska za masna lica. Na lice stvaite ovu masku i nakon 15 minuta je skinite vlažnim peškirom.

10. Noćna maska za bore

Ovo je prastari recept protiv bora, a upotrebljavale su ga i Egipćanke, a posle njih i Rimljanke, pa se tako očuvao do naših dana. To je najbolji znak da je dobar jer inače ne bi “preživeo”. Jednostavan je i zato je svakome dostupan. Namočite hleb u mlijeko i poređajte ga na lice i dobro pritisnite na mestima gde su bore. Ako možete, masku je najbolje ostaviti preko cijele noći. Hleb mora da ostane vlažan cijelu noć jer kada se ugreje, topla para deluje na kožu. Ako se ovaj postupak ponovi, bore sigurno nestaju.

penzioneri.me/stil.kurir.rs

 

Slične novosti

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares373 views

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura

Ana Ana - apr 16, 2024

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru prijedlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da…

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO

Ana Ana - apr 15, 2024

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, pregovarač za temeljna poglavlja Bojan Božović i poslanici Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić i Darko Dragović sastali su…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci