Namirnice koje su loše za kosti

1. Alkohol 

Kažu da je čaša crnog vina dobra za zdravlje, ali alkohol može biti glavni krivac zašto vaše tijelo ne dobija doboljno kalcijuma.
Preteran unos aklohola utiče na pankreas i ometa apsorpciju kalcijuma i vitamina D, sem toga povećava proizvodnju hormona kortizola koji je potencijalno destruktivan za vaše kosti. Ako uz piće imate i naviku da pušite, vrijeme je da prestanete s ovim navikama, jer ćete tako upropastiti kosti.

2. Gazirano

Ovog puta nije problem u mjehurićima, već u količini kofeina i fosforne kiseline prisutne u nekim od osvježavajućih napitaka, koja ukoliko se konzumiraju u većim količinama mogu da ometaju prirodnu apsorpciju kalcijuma.

3. So

Briga oko pretjeranog konzumiranja šećera je toliko uzela maha, da ponekad zaboravimo koliko kroz ishranu unosimo više soli nego što nam je potrebno. So se krije skoro svuda, a utiče na apsorpciju kalcijuma tako što tijelo pravi balans. Svaki put kada se bazna kiselina u organizmu destabilizuje, naše tijelo će nastojati da obnovi količinu kalcijuma, a znamo da kalcijuma ima najviše u kostima. Rezultat su oslabljene i krte kosti.

4. Previše proteina

Prevelikim unosom namirnica bogatih proteinima može se poremetiti ph vrednost u organizmu, što pak utiče na količinu kalcijuma. Savjet je da pokušate da ne prelazite dnevne doze, što je oko 45g proteina kada su žene u pitanju.

5. Kofein

Ukoliko se zdravo i balansirano hranite, neće vas ugroziti ispijanje kafe s drugaricama, ali čuvajte se akumulacije kofeina u organizmu koji na duge staze može biti opasan po vaše kosti.

penzioneri.me/b92.net

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci