Purišić tražio da se tajno pregovara o spornim izmjenama zakona

Predstavnici sindikata i Ministarstva rada i socijalnog staranja juče se nastavili pregovore oko spornih izmjena zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a jedino što je juče dogovoreno je da pregovori traju još najviše deset dana, odnosno do kraja naredne sedmice. Ministar Kemal Purišić tražio je i da se predstavnici sindikata obavežu da neće iznositi u javnost detalje sa sastanaka dok se ne završe pregovori.

Predstavnici Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata, ranije su postigli dogovor da njihov pregovarački tim nema pravo da donosi odluke, već samo da sasluša predloge ministarstva oko eventualnog kompromisa a odluku da li je taj kompromis prihvatljiv donijeće na zajedničkoj sjednici članovi skupštine Saveza sindikata i Glavnog odbora Unije, odnosno skoro 200 predstavnika sindikalnih organizacija.

Ukoliko ponuđeni kompromis ne bude prihvatljiv, ova zajednička skupština, prema ranijem dogovoru, pokreće odluku o organizovanju peticije kako bi o izmjenama zakona građani odlučivali na referendumu i pripremama za organizovanje generalnog štrajka ukoliko peticija ne bude prihvaćena. Da bi bio raspisan referendum potrebno je da peticiju potpiše deset odsto od ukupnog broja građana sa pravom glasa što je oko 54 hiljade.

Dosadašnji pregovori sindikata i ministarstva nijesu dali rezultate jer su obje strane ostale na svojim pozicijama, ali je ministar prošle sedmice najavio moguću ponudu kompromisa.

Vlada smatra da su za održavanje penzionog fonda i stabilnost vladinih finansija potrebni stroži uslovi za odlazak u penziju, zbog čega predlažu da je za buduće odlaske u punu penziju potrebno ispuniti oba uslova – 40 godina staža i 65 godina života. Takođe, značajno zaposlenima smanjuju koristi od beneficiranog radnog staža i ukidaju računanje radnog staža za koji nije uplaćeno osiguranje (staž na birou rada, povoljniji staž za invalide…), takođe stroži su uslovi za dobijanje prava na porodičnu penziju. Vlada se pravda da reformu penzionog zakona traže MMF i Svjetska banka.

Sindikati traže da uslovi za odlazak u penziju budu 40 godina staža ili 65 godina života, da se za osnovicu obračuna penzije koristi 20 najboljih godina staža po osiguranika, a ne svih 40 godina, kao i da se povećaju najniže penzije na 80 odsto minimalne zarade, odnosno na 55 odsto prosječne zarade kada je u pitanju starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina staža. Iz Ministarstva su ranije odbili sve ove predloge.

Iz Sindikata su na javnoj raspravi podsjetili da su prije tranzicije, kada je u Crnoj Gori bilo tri puta više zaposlenih nego penzionera, u starosnu penziju odlazilo sa 40 godina staža ili 55 godina života, a da se koeficijent za penziju računao na najboljih 10 godina staža. Smatraju da oko četvrtine sadašnjih radnika neće dočekati odlazak u penziju po novim uslovima, već će svojim uplatama častiti Vladu.

Evropa podržala zahtjeve sudija, ministarstvo još ćuti

Udruženje sudija do sada nije dobilo nikakvu povratnu informaciju od Ministarstva rada kada je u pitanju njihov predlog u vezi izmjena penzionog zakona, odnosno zahtjeva da im se omoguće privilegovani uslovi za odlazak u penziju, poput službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave policije, profesionalnih vojnih lica…

Oni su predložili da sudije stiču pravo na penziju sa 67 godina života ili sa 40 godina staža. Iznos starosne penzije određivao bi se, po tom predlogu, na osnovu posljednje plate koju je sudija primio.

“Do sada nijesmo dobili nikakvu povratnu informaciju, a nadamo se da će ovog puta nadležno Ministarstvo imati razumijevanja, iako to nije bio slučaj u prošlosti. Mislimo da je naš predlog prihvatljiv u cjelosti, pa nam ostaje da vjerujemo da će kao takav biti i usvojen, jer je sudstvo mali sistem, pa penzionisanje sudija pod povoljnim uslovima ne predstavlja veliki budžetski izdatak”, rekla je “Vijestima” predsjednica Udruženja Hasnija Simonović.

Ona je rekla da su predlog Ministarstvu dostavili u okviru javne rasprave, a da je prethodno 8. juna ove godine, na njihovu inicijativu Međunarodno udruženje sudija i tužilaca (MEDEL) donijelo rezoluciju o sudstvu u Crnoj Gori. U njoj se, kaže Simonović, navodi da se mora poštovati princip Evropska povelje o zakonu za sudije, kojim se predviđa da sudije imaju pravo na penziju, čiji iznos mora da bude što približniji iznosu njihove posljednje plate.

U cilju podrške, MEDEL je rezoluciju uputio na sve relevantne adrese u Crnoj Gori, uključujući predsjednika države, Vlade, Skupštine i čelnicima Vrhovnog suda, Ministarstva pravde i Sudskog savjeta.
Zarade sudija do 2015. godine bile su regulisane zakonom o zaradama nosilaca pravosudnih i ustavnosudskih funkcija, ali da je te godine donijet zakon o zaradama u javnom sektoru, kada sudije niko nije konsultovao.

“Udruženje je izradilo predlog zakona o zaradama sudija, kao ključnu reakciju na ovo nepovoljno rješenje. Ovaj predlog smo uputili svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama. Iako smo dobili podršku Međunarodnog udruženja sudija, te Evropskog udruženja sudija i pozitivnu ocjenu od Konsultativnog vijeća Savjeta Evrope, domaće institucije su ostale nijeme na naš predlog”, rekla je Simonović.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Danas počinje isplata majskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares662 views

Danas počinje isplata majskih penzija

Ana Ana - jun 19, 2024

Iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PiO) saopšteno je da danas počinje isplata penzija za maj mjesec. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja…

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci