Blokirana imovina 2.251 štediše u fondu “Penzija plus”

Privremeno je blokirana imovina 2.251 člana dobrovoljnog penzionog fonda “Penzija plus”, a uplate i isplate iz fonda onemogućene do daljeg, jer je njihova kastodi banka, Invest banka Montenegro, od početka ove godine u stečaju.

Prema posljednjim podacima sa kraja prošle godine prinos na ulog u ovaj dobrovoljni penzioni fond iznosio je 4,4622 odsto.

Iz Atlas penzije, društva koje upravlja dobrovoljnim penzionim fondom “Penzija plus” saopštili su “Vijestima” da je u skladu sa Zakonom o dobrovoljnim penzionim fondovima (članom 46) propisano da imovina fonda “ne ulazi u stečajnu masu kastodija”.

Atlas penzija upravlja imovinom od oko 500.000 eura, a sve u cilju diverzifikacije rizika. U skladu sa investicionom politikom ovog penzionog fonda njegov portfolio čine najmanje rizične hartije od vrijednosti – državne obveznice, likvidne akcije (koje se kotiraju na A listi Montenegroberze), depoziti i novac na računu.

“Podnijeli smo zahtjev za izlučenje iz stečajnog postupka. Upravo je i prednost ovog vida poslovanja odvojeno vođenje sredstava, što će reći da ako drustvo za upravljanje ili kastodi banka imaju problem, ne mogu se namiriti iz imovine fonda “Penzija Plus”, koji je u vlasništvu svojih članova, a ne društva Atlas penzija koje njime samo upravlja, niti kastodi banke”, objasnili su “Vijestima” iz Atlas penzije.

Kad pronađu novu kastodi banku, a u Crnoj Gori ih ima šest, ona bi trebalo da preuzme bazu, a fond nastavi sa normalnim poslovanjem. Nadzor na radom dobrovoljnih penzionih fondova u Crnoj Gori obavlja Komisija za tržište kapitala, dok u Srbiji, na primjer, to radi Narodna banka Srbije (NBS).

Vlasnici Atlas penzije su zatvoreni investicioni fond Atlas Mont i još nekoliko firmi iz Atlas grupacije u vlasništvu biznismena Duška Kneževića. Svoje učešće u osnivanju Atlas penzije imali su Savez samostalnih sindikata CG i Unija poslodavaca.

Treba istaći da takozvani “treći stub” penzione reforme u Crnoj Gori nikad nije ni zaživio na pravi način jer izvršna vlast nikada nije željela ozakoniti poreske olakšice za poslodavce koji svoje zaposlene stimulišu uplatama u dobrovoljni penzioni fond.

500.000 eura je vrijednost imovine kojom upravlja Atlas penzija, kao društva koje upravlja dobrovoljnim penzionim fondom “Penzija plus”

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci