“Politika” istražuje: Šta sa neisplaćenim penzijama?

Nije redak slučaj da se deca i najbliži srodnici nađu u nedoumici šta treba da učine s dospelom, a neisplaćenom penzijom koja je stigla nakon smrti penzionera. Da li se taj novac vraća penzijskom fondu, ili ipak pripada onima koji su ostali kao naslednici?

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu da je sva imovina, pa i neisplaćene penzije po smrti korisnika, predmet ostavinske rasprave, i pripadaju zakonskim naslednicima. Fond postupa u skladu sa rešenjem o nasleđivanju, prenosi “Politika”.

Dospeli, a neisplaćeni iznosi penzija, koji pripadaju korisniku do njegove smrti, isplaćuju se nasledniku koji je utvrđen pravnosnažnim ostavinskim rešenjem nadležnog suda.

Po okončanju ostavinske rasprave, potrebno je dostaviti ostavinsko rešenje službi isplate penzija u filijali fonda koja je isplaćivala penzije. Potrebno je dostaviti i penzijski ček, kopiju lične karte lica kome će se izvršiti isplata dospelih neisplaćenih penzija i podatke o broju tekućeg računa zakonskog naslednika na koji treba izvršiti uplatu.

Dakle, naslednik u ovom slučaju treba PIO fondu da dostavi svoj broj tekućeg računa na koji će mu se dospela, a ne isplaćena očeva penzija uplatiti.

Upitani, šta u slučaju ako pokojnik nema naslednike ili se niko ne javi da se novac raspodeli, da li u tom slučaju sve ostaje PIO fondu, odgovaraju da dok god se ne donese sudsko rešenje o nasleđivanju u kome su utvrđeni zakonski naslednici, nema isplate. Odnosno dospeli, a neisplaćeni iznosi penzije ostaju na računu fonda.

Isto pravilo važi, kažu u PIO fondu i slučaju da se radi o inostranim penzijama koje fond isplaćuje penzioneru koji ne živi u Srbiji.

Fond PIO o smrti penzionera, po zakonskoj obavezi, obaveštavaju matičari i to u roku od tri dana od dana izdavanja izvoda iz matične knjige umrlih.

Na pitanje “Politike” postoji li i dalje mogućnost zloupotreba, jer se ranije dešavalo da matičar ne pošalje na vreme umrlicu u penzijski fond pa oni nesmetano nastave da isplaćuju penziju, u PIO kažu da, ukoliko se naknadno utvrdi da je korisniku penzije isplaćeno više sredstava, odnosno penzija nakon njegove smrti, bilo na tekući račun otvoren kod poslovne banke, na kućnu adresu penzionera ili posredstvom punomoćnika, fond sprovodi postupak povraćaja sredstava. I to tako što potražuje celokupan iznos više isplaćenih sredstava, odnosno penzija od onog ko je novac dobio.

Ukoliko u postupku povraćaja više isplaćenih sredstava, odnosno penzija, fond utvrdi da je bilo nezakonitih radnji prilikom primanja penzija nakon smrti korisnika, fond u tom slučaju pokreće postupak naknade štete u skladu sa zakonima.

Kako bi se izbegle zloupotrebe naslednika, ili onih koji su od strane samog penzionera bili ovlašćeni da mu za života podižu penziju, donet je poseban zakon kojim je predviđeno da se upisivanje u matičnu knjigu umrlih automatski prosleđuje sudovima i PIO fondu, kako bi država odmah prestala sa isplatama.

 

penzioneri.me/politika

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci