Velika seoba iz penzije na radna mesta

Dobro je poznato da problem odlaska radno sposobnog stanovništva muči i Srbiju.
Svake godine ode nekoliko desetina hiljada obrazovane radne snage. Tako slabije plaćeni, honorarni poslovi ostaju bez radnika, pa se i u Srbiji, i pored stope nezaposlenosti, pomoć traži od penzionera, prenose Novosti.
Sedamdesetjednogodišnja Jelisaveta N. kaže da je u početku bila skeptična prema toma da li kao penzionerka sme da radi “sa strane”.
“Onda sam se raspitala i rekli su mi da se penzioneri uglavnom i prihvataju poslova, jer mladi neće da rade za iznos od 25.000 do 35.000 dinara, jer to očigledno nije dovoljan novac za njih ili jednostavno neće da rade. Jedva čekam početak nove sezone da ponovo radim na sladoledu. Divno sam se provela prošle godine, upoznala mnogo divnih ljudi i, što je najvažnije, leto nisam provela u kući”, kaže Jelisaveta.
Trend sve većeg broja odlazaka aktivnog i obrazovanog stanovništva je u porastu, upozoravaju stručnjaci. Ipak, problem ne predstavljaju ni honorarno angažovani penzioneri, već oni koji penzionisani rade bez prijave.
“Mi već imamo desetine i desetine hiljada penzionera koji su zaposleni i nakon odlaska u penziju. Takođe, činjenica je da na samo jednog koji radi legalno i uredno je prijavljen, dolazi znatan broj onih koji rade na crno, bez neophodnih papira. Prognoze su da će taj broj biti sve veći, jer stručne radne snage u Srbiji već uveliko godinama nedostaje. Zabrinjavajući je podatak da čak 77 odsto firmi u našoj zemlji ima problem sa deficitom stručnjaka u različitim oblastima”, objašnjava konsultant Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.
Propisima je predviđeno da penzioneri nisu dužni da nakon ponovnog zapošljavanja obaveste PIO o svom radu i sticanju svojstva osiguranika, jer poslodavac koji ih radno angažuje po bilo kom osnovu već ima obavezu da podnese prijavu na osiguranje i da im uplaćuje doprinose, kao što to čini i za ostale zaposlene.
Korisnik starosne ili prevreme starosne penzije može bez ograničenja da se zaposli, da obavlja samostalnu delatnost ili da se radno angažuje po ugovoru o delu, autorskom ugovoru, da obavlja privremeno povremene poslove i da istovremeno prima penziju.
penzioneri.me/021.rs

Slične novosti

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci