Velika seoba iz penzije na radna mesta

Dobro je poznato da problem odlaska radno sposobnog stanovništva muči i Srbiju.
Svake godine ode nekoliko desetina hiljada obrazovane radne snage. Tako slabije plaćeni, honorarni poslovi ostaju bez radnika, pa se i u Srbiji, i pored stope nezaposlenosti, pomoć traži od penzionera, prenose Novosti.
Sedamdesetjednogodišnja Jelisaveta N. kaže da je u početku bila skeptična prema toma da li kao penzionerka sme da radi “sa strane”.
“Onda sam se raspitala i rekli su mi da se penzioneri uglavnom i prihvataju poslova, jer mladi neće da rade za iznos od 25.000 do 35.000 dinara, jer to očigledno nije dovoljan novac za njih ili jednostavno neće da rade. Jedva čekam početak nove sezone da ponovo radim na sladoledu. Divno sam se provela prošle godine, upoznala mnogo divnih ljudi i, što je najvažnije, leto nisam provela u kući”, kaže Jelisaveta.
Trend sve većeg broja odlazaka aktivnog i obrazovanog stanovništva je u porastu, upozoravaju stručnjaci. Ipak, problem ne predstavljaju ni honorarno angažovani penzioneri, već oni koji penzionisani rade bez prijave.
“Mi već imamo desetine i desetine hiljada penzionera koji su zaposleni i nakon odlaska u penziju. Takođe, činjenica je da na samo jednog koji radi legalno i uredno je prijavljen, dolazi znatan broj onih koji rade na crno, bez neophodnih papira. Prognoze su da će taj broj biti sve veći, jer stručne radne snage u Srbiji već uveliko godinama nedostaje. Zabrinjavajući je podatak da čak 77 odsto firmi u našoj zemlji ima problem sa deficitom stručnjaka u različitim oblastima”, objašnjava konsultant Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.
Propisima je predviđeno da penzioneri nisu dužni da nakon ponovnog zapošljavanja obaveste PIO o svom radu i sticanju svojstva osiguranika, jer poslodavac koji ih radno angažuje po bilo kom osnovu već ima obavezu da podnese prijavu na osiguranje i da im uplaćuje doprinose, kao što to čini i za ostale zaposlene.
Korisnik starosne ili prevreme starosne penzije može bez ograničenja da se zaposli, da obavlja samostalnu delatnost ili da se radno angažuje po ugovoru o delu, autorskom ugovoru, da obavlja privremeno povremene poslove i da istovremeno prima penziju.
penzioneri.me/021.rs

Slične novosti

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Zaraženi kovidom u Domu starih u Podgorici stabilno i dobro
Novosti, Treće doba, Zdravlje
3 shares294 views

Zaraženi kovidom u Domu starih u Podgorici stabilno i dobro

Redakcija - mar 09, 2023

Direktorica Doma starih u Podgorici Jelena Šofranac kazala je u emisiji “Mreža” na TVCG da je u osmoro pacijenata zaraženo korona virusom, ali…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci