Simbol besmrtnosti i prijateljstva: Sočne breskve osvežavaju, čuvaju zube i kosti, usporavaju starenje…

Ljudi su breskve počeli da gaje još u drevnoj Kini, gde su bile simbol besmrtnosti i prijateljstva. Pozitivno utiču na zdravlje, a već su stigle na pijace, pa vam predstavljamo nekoliko dobrih razloga da uživate u božanstvenom ukusu ovog voća.

Breskve su bogate vlaknima, imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata, prava su riznica vitamina, uključujući vitamine C, A, E i niacin, kao i važne minerale: kalijum, bakar, mangan i fosfor.

Sto grama ovog voća ima samo 40 kalorija, pa možete da ih jedete i kad ste na dijeti, samo treba da znate da jedna breskva srednje veličine ima oko 150 grama.

Zdrave kosti i zubi

Breskve sadrže fosfor, mineral neophodan za zdrave kosti i zube. Fosfor je dobra prevencija određenih bolesti i stanja, kao što je dekalcifikacija kostiju, koja može da dovede do osteoporoze. Kad jedemo namirnice koje su bogate fosforom, kao što su breskve, koje uz fosfor sadrže i kalcijum i vitamin C, obezbeđujemo organizmu ono što mu je neophodno za jake i zdrave kosti. Osim toga, ovaj mineral važan je i za zdravlje desni.

Snažan imuni sistem

Antioksidanti kojima su breskve bogate, vitamin C i cink, neophodni su za jak imunitet. I vitamin C i cink utiču na stvaranje kolagena, koji je važan za zaceljivanje rana, sprečava pojavu prvih bora čime usporava starenje.

Usporavanje pojave prvih znakova starenja

Cink je neophodan za stvaranje kolagena, kao što je već pomenuto, ali usporava i propadanje muških reproduktivnih organa, podižući nivo testosterona u organizmu na prirodan način. Takođe, breskve su odlične za hidrataciju, i kad ih pojedete, i kad ih koristite izgnječene, uz dodatak meda, kao masku za hidrataciju kože.

Zaštita nervnog sistema

Breskve dokazano usporavaju pojavu prvih znakova neurovegetativnog propadanja, do kojeg dolazi u određenim medicinskim stanjima kakva je Alchajmerova bolest. Takođe, smanjuju rizik od makularne degeneracije oka.

Kako se čuvaju

Breskve se mogu ubrati i pre nego što su sasvim zrele jer ovo voće zri i nakon branja. Ako kupite plodove koji nisu zreli, stavite ih u papirne kesice i držite ih na sobnoj temperaturi. Ako želite da vam zrele breskve duže traju, čuvajte ih u frižideru, takođe u papirnoj kesi. Zrele breskve se brzo kvare – za svega dva-tri dana.

 

penzioneri.me/mondo.rs

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci