Ovaj narod živi 120 GODINA i ne znaju ŠTA JE RAK! Tri stvari su TAJNA njihovog ŽIVOTA (FOTO)

Hunze su narod koji ima vjerojatno najduži životni vijek – 110 do 120 godina. Ne obolijevaju od teških bolesti, a zahvaljujući genima zaista dugo izgledaju mladoliko.

Žive na granici Pakistana i Indije pa je to područje prozvano ‘oaza mladosti’. Mnogi se bave tajnom njihovog dugovječnog života. Ali, tajna je vjerojatno u njihovom sveukupnom načinu življenja.

7

Na primjer, kupaju se u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stpeni ispod nule, a žene rađaju čak do 65. godine.

Ljeti jedu sirovo voće i povrće, a zimi konzumiraju proklijale žitarice i ovčji sir. Postoji period kada Hunze ništa ne jedu, a on je poznat kao ‘gladno proljeće’.

Naziv je dobio po tome što je voće tada još uvijek nezrelo, i tada piju isključivo sok od suhe marelice. Period traje od 2 do 4 mjeseca, a u njihovoj historiji se strogo poštuje.

Proteine unose u najmanjim količinama, a dnevno unesu u prosjeku 1.933 kalorija, od kojih je 50 g proteina, 36 g masti i 365 g ugljikohidrata.

Oni koji su živjeli s njima u dolini rijeke Hunze zaključili su da je glavni faktor dugovječnog života zdrava ishrana. Hunze su narod koji ne oblijeva od raka. Hunze unose mnogo vitamina B-17 koji crpe iz sjemenki marelica od čega prave ulje, a baš se taj vitamin u javnosti često spominje kao odlična zaštita od raka. Osim ishrane, za dugovječnost Hunza zaslužno je i mnogo kretanja, ali i dobro raspoloženje. Često se smiju.

2

U knjizi ‘Hunze – ljudi koji ne znaju za bolesti’, R. Bircher je otkrio tajne dugovječnosti Hunza. Prehrana je ključ svega. Uključuje veliku količinu sirovih namirnica, prirodne proizvode, u prvom redu voće i povrće. Sol koriste minimalno, kao i alkohol i slatkiše, a tijekom godine imaju period gladovanja.

Za svoju tajnu dugovječnosti mještani kažu jednostavno: budi vegetarijanac, stalno radi fizički, uvijek se kreći i ne mijenjaj ritam života, tada ćeš živjeti od 120 do 150 godina.

BONUS: HLJEB PLEMENA HUNZE, RECEPT STAR 2000 GODINA: Jedna šnita i nećete osjećati glad 6 sati, KILOGRAMI SE TOPE KAO LUDI!

Kamali je tradicionalan čapati hljeb plemena Hunza, a recept za ovo zdravo pecivo star je oko 2000 godina.

4

Ne samo da ovaj hljeb pomaže da izgubite na težini, već je i hranjiv. Samo 1 ili 2 porcije kamali hleba smanjiće apetit i učiniće da ne osjetite glad 4 do 6 sati, piše Lovesensa.

Ovaj hljeb ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao većina modernih čapati hljebova, a jedan od važnih sastojaka je “glečersko mlijeko”, odnosno mineralna voda boje mlijeka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stijena.

5

Ukoliko želite napraviti ovaj hljeb, ovo je recept:

Sastojci: 1 šolja brašna od cijelog zrna mljevenog na kamenu ili mešavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna; vrh kašičice morske soli ili posoljeni začin od povrća; 1/2 šolje glečerskog mlijeka (mineralna voda).

Priprema: Pomiješajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete tijesto. Površinu na kojoj pravite hljeb pospite brašnom, a zatim mijesite dok tijesto ne postane mekano i elastično.

6

Hljeb zatim zavijte u vlažnu krpu i ostavite da odstoji oko  pola sata.

Podijelite tijesto u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.

9

Pripremom ovog recepta dobićete oko 10 čapati hljebova.

 

penzioneri.me/najbolji-kolacici.club

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci