Da, one postoje! Ovo su zdrave grickalice koje mogu da vam produže život!

Zaboravite na čips, grickajte orašaste plodove! Orašasti plodovi bogati su antioksidansima i sadrže važne minerale. Izvori su vitamina B i E i bogati su omega-3 masnim kiselinama. Ova hrana može čak da smanji rizik od moždanog i srčanog udara.

Kako su ovi plodovi bogati masnoćama, ne preporučuje se konzumacija više od šoljice dnevno. Mogu se jesti sirovi, ali ih možete pripremiti prženjem ili kuvanjem te koristiti kao dodatak jelima. U nastavku ćemo vam malo detaljnije opisati najpoznatije orašaste plodove.

Orasi – Bogati su vitaminima B, E i K, vlakanima, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem. Imaju puno antioksidanasa i smanjuju loš holesterol. Pomažu u prevenciji srčanog i moždanog udara.

Badem – Obiluje vitaminima B1, B2, B6 i E. Bademi su odlični za nervni sistem jer su bogati kalijumom, gvožđem, magnezijumom, proteinima. Sadrže i cink koji jača vaš imunitet. Bogati su kalcijumom pa čuvaju vaše kosti i zube.

Lešnici – Bogati su kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, cinkom, proteinima, kalijumom, vitaminima B6 i E, kao i folnom kiselinom. Sadrže masnoće koje su dobre za srce i smanjuju krvni pritisak.

Kikiriki – Izvrstan su izvor proteina i folne kiseline. Snižava nivo holesterola u krvi i pomaže u prevenciji dijabetesa. Kikiriki je prirodan izvor vitamina D i E. Nemojte konzumirati puno slanog kikirikija. Radije ga kupite neoljuštenog jer takav ima znatno više vitamina i minerala.

Pistaći – Najmanje goji jer jedan komad ima tek četiri kalorije. Prirodan su izvor kalijuma i vitamina B6. Sadrže još i proteine, vlakna, kalcijum, gvožđe, vitamin E i vitamin B1.

Brazilski orah – Bogati su selenom, stoga pazite prilikom konzumacije. Dnevno ne bi smeli da unosite više od 20-40 grama ovog ploda u organizam jer u suprotom može doći do trovanja selenom! Izvrsni su za podizanje energije. Sadrže još i kalijum, proteine, cink, vlakna, vitamin E.

Indijski orah– Poput već nabrojanih orašastih plodova i ovaj obiluje vrednim mineralima i vitaminima. Ovde valja istaći bakar, fosfor, magnezijum i B vitamine. Indijski orah se preporučuje kod visokog holesterola. Takođe ima i antibakterijska svojstva i može da pomogne u sprečavanju nastanka karijesa.

Preporučuje se dnevna konzumacija oko 30 g orašastih plodova. Otprilike to je količina koja stane u dlan. Nemojte se odlučiti na samo jedan plod, pokušajte da ih što više kombinujete. Samo oprez s brazilskim orahom. Nemojte ih uzimati više od nekoliko na dan!

 

penzioneri.me/životistil.hr

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci