NIŠIĆ: Vjerujem da ćemo do 4. decembra imati spremne izmjene Zakona o PIO

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić kazala je da vjeruje da će do 4. decembra imati spremne izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

“Odluka Ustavnog suda nije jednoglasna i neću je komentarisati iz pozicije izvršne vlasti. U najskorijem mogućem roku ćemo da krenemo sa socijalnim dijalogom i nadam se da ćemo tako doći do predloga koji će biti jednoglasan za Vladu pa Skupštinu”, rekla je Nišić u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti.

Ona je navela da je Vlada dala rok od 30 dana da se spreme izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) i da se nada da će taj rok biti ispoštovan.

Odluka Ustavnog suda o ukidanju člana 17, stv 1, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) koji je omogućavao ženama da odu u penziju sa 64 godine života i muškarcima sa 66 godina ako imaju 15 godina staža, stupila je na snagu 3. novembra, ali se i dalje ne zna da li je u primjeni član 197đ, koji je bio izuzetak u odnosu na ukinuti član.

Član 197đ Zakona o PIO predviđa izuzetak za odlazak žena u penziju tako što bi u ovoj godini, ako žele, mogle ostvariti pravo na penziju sa 62 godine i šest mjeseci života, a zatim se svake godine granica produžava za po tri mjeseca, pa u 2028. godini ona iznosi 63 godine i devet mjeseci.

V.d. direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić rekao je da ih je iznenadila odluka Ustavnog suda jer je inicijativa podnešena prije dvije godine.

“Iskreno, mislio sam da je ona odbijena”, rekao je Aligrudić.

On je dodao da ostaje član 197đ.

“Javni interes je prevagnuo i to je bilo opredjeljenje da ta norma ostaje da važi”, naveo je Aligrudić.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđa Keković kazao je da ih je odluka Ustavnog suda zatekla i da su je doživjeli kao “nesavjesnom”.

“Obratili smo se poslanicima da se preispita koliko su stručno i savjesno radile sudije Ustavnog suda jer ih poslanici biraju. Ustav kaže u kojim se slučajevima sudije razrješavaju. Očekujem da poslanici što prije reaguju. Ovo što je Ustavni sud napravio je rašomonijada i oni ne mogu tako da se odnose prema onome što su dobili”, rekao je Keković.

ILIČKOVIĆ: Ustavni sud završio posao nekim sudijama i napravio haos društvu

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da odluka Ustavnog suda pokazuje da država više ne može da definiše priviligovan položaj žena kada je u pitanju ostvarivanje prava na starosnu penziju.

“I mislim da to nije dobro. Ovo što je dogovorila Vlada i Fond PIO su ohrabrujuće stvari. Zašto Ustavni sud nije odložio dejstvo odluke jer imaju pravo da odlože dejstvo odluke do tri mjeseca…” naveo je Mugoša.

Istako je i da je Ustavni sud prebacio odgovornost na Vladu, odnosno Skupštinu.

“Ušli su reformu socijalne politike, što nije zadatak Ustavnog suda”, naveo je poslanik SD-a.

Slične novosti

Penzioneri protiv povećanja članarine
Penzije, Pitanja, Treće doba
shares636 views

Penzioneri protiv povećanja članarine

Ana Ana - maj 20, 2024

Udruženje penzionera sa najnižim primanjima, Penzioneri sa srazmjernim penzijama i Udruženje penzionera Pravda oštro se suprotstavljaju predlogu sa Skupštine Udruženja penzionera Crne Gore…

DOM STARIH PODGORICA: Mjesta ima, kadra fali-starost u društvu i spokoju
Novosti, Treće doba, Život 55+
shares159 views

DOM STARIH PODGORICA: Mjesta ima, kadra fali-starost u društvu i spokoju

Ana Ana - maj 20, 2024

“Sve što imam ostavila sam djeci i došla sam u dom. Ovdje mi je prekrasno, divno, a što je najbitnije imam društvo”, tako…

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci