POKRETNI I POSLE 50-E: Vježbe koje će produžiti život starijim ljudima

Evo kako da sačuvate jačinu kostiju, mišićnu masu i ravnotežu.

Fizička aktivnost je važan faktor održavanja dobrog zdravlja, nebitno koliko godina imali. Starijim osobama se posebno savjetuje bilo kakav vid vježbanja, od brzog hoda, plivanja, vožnje bicikla, do onog najzahtjevnijeg – teretane.

Istraživanja su pokazala da osobe starije dobi koje praktikuju fizičku aktivnost, imaju manje zdravstvenih tegoba, nego što je svojstveno u njihovim godinama. Samim tim će, stariji ljudi imati kvalitetniji život, otpornije kosti, bolju pokretljivost i ravnotežu, smanjen rizik od preloma i sporiji gubitak mišićne mase.

plivanje

Foto: Profimedia

Starija populacija bi trebalo da nedeljno imaju oko 150 umjerene fizičke aktivnosti ali u slučaju da neki za to nisu sposobni, trebalo bi prvo da se posavetuju sa ljekarom.

Vježbe snage su takođe dozvoljene, s tim što ih možete upražnjavati dva puta nedeljno po 30 minuta. Opcije su dizanje tegova, rastezanje opruga, penjanje uz stepenice, sklekovi, trbušnjaci i zgibovi.

Za početak vam nudimo nekoliko osnovnih fizičkih aktivnosti, predviđene za svaki dan.

PLIVANJE. Voda smanjuje stres na vašim kostima, pa tako plivanje pruža najmanju mogućnost da se povredite.Dok plivate, rastežete se i jačate sve mišiće u leđima, nogama, rukama i ramenima.Upišite se na vodeni aerobik, jer on kombinuje kardiovaskularne vježbe sa treninzima snage. Voda smanjuje pritisak na vašim zglobovima i dozvoljava vam da gradite snagu i izdržljivost.

BICIKLIZAM. Možete ga voziti u teretani, ali i u svom kraju. On ublažava bol artritisa, ,smanjuje krvni pritisak, a ujedno vam popravlja i raspoloženje. Nedavno je jedno američko istraživanje pokazalo da vožnja bicikla smanjuje rizik od srčanog udara kod ljudi koji imaju više od 60 godina.

DIZANJE TEGOVA. Mnoge starije osobe misle da su ove vježbe vrlo zahtjevne i skoro nemoguće za izvesti, ako imate preko 50 godina. Međutim, ključ je početi sa laganim tegovima ili čak raditi pokrete bez njih, i vremenom kako vam se povećava snaga, povećavaćete i težinu tegova. Za svaku grupu mišića izdvojte do 30 minuta, svaki drugi dan. U slučaju da osetite bol, vratite se na još lakše tegove.

Nacionalni institut za starenje preporučuje da redovno istežete vrat, ramena, ruke, gornji deo tela, grudi, kolena i noge. Svaki od njih će vam pomoći da smanjite rizik od povreda, samo ih radite polako i nikada ne preterujte.

penzioneri.me/srbijadanas.com

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci