Čuvajte se osteoartritisa

Četiri petine naših najstarijih građana, starijih od 65 godina, boluje od osteoartritisa, degenerativne bolesti zglobova koja najčešće dovodi do invaliditeta. Ovaj zabrinjavajući podatak ne čudi doktore, s obzirom na to da je jedan od glavnih faktora rizika gojaznost.

Statistike kažu da je u našoj zemlji u poslednjih 20 godina procenat gojaznosti porastao za 60 odsto.

Kada zbog težine dođe najpre do krckanja u zglobovima a zatim do bolova,ljudi  se najpre liječe na svoju ruku, i to pogrešno. Iako su krckanje, bol u zglobovima i otok simptomi osteoartritisa, a za postavljanje dijagnoze potreban je rendgenski snimak zgloba ili slika magnetne rezonance.

Posle kardiovaskularnih bolesti, osteoartritis je drugi uzrok hronične radne nesposobnosti. Bolest se javlja uglavnom kod sredovečnih ljudi, a žene tri puta češće obolevaju od muškaraca. Osteoartritis je hronično, progresivno oboljenje, pa se ljekovi za bolove, ograničenost pokreta, škripanje i krckanje u zglobovima neretko uzimaju doživotno.

Doktorka Branka Lazić, načelnica opšte prakse u Domu zdravlja Stari grad, upozorava da ljekovi protiv bolova, odnosno analgetici, nisu rešenje za osteoartritis, već da treba tražiti preparate koji deluju na sam proces nastanka ove bolesti, kao što su oni na bazi glukozamin sulfata u kristalu.

“Kristalni glukozamin sulfat pomaže ugradnju sumpora u hrskavicu i učestvuje u prirodnom procesu obnavljanja hrskavice stvaranjem glukozaminoglikana. Preparati u propisanoj dozi mogu zaustaviti njeno propadanje, a glukozamin sulfat može da bude u obliku leka i suplementa. Suplementi se nisu pokazali kao idealno rešenje, pa je preporuka, na osnovu iskustva u praksi, da pacijenti koriste lekove na bazi ove aktivne supstance. Za njihovo izdavanje nije potreban lekarski recept”, kaže doktorka Lazić.

Uprkos tome što se dijetetski suplementi smatraju dodacima ishrani koji ne mogu da štete, ali ni da zamene izbalansiranu ishranu, proizvođači ih često reklamiraju kao lekove. Međutim, svi ljekovi regulisani su propisima Agencije za ljekove. Upravo zbog toga što se ne smatraju ljekovima, suplementi ne prolaze iste, stroge zahteve bezbednosti i efikasnosti kao ljekovi, objašnjavaju apotekari.

Ljekovi se ne smatraju bezbednim dok se njihova bezbednost ne dokaže. Uopšteno govoreći, Agencija za ljekove (FDA, Food and Drug Administration, USA) nijedan novi lijek ne smatra bezbednim dok se njegov bezbednosni profil ne potvrdi kroz klinička ispitivanja.

Dijetetski suplementi su, u stvari, definisani kao kategorija hrane, što ih onda stavlja pod drugačije propise u odnosu na lekove. Oni se smatraju bezbednim dok se ne dokaže suprotno. Proizvođači nisu u obavezi da ispituju suplemente u kliničkim studijama, što bi moglo pomoći u otkrivanju rizika ili potencijalnih interakcija sa ljekovima i drugim supstancama, kao što je to situacija sa ljekovima.

Suplementi se najčešće samoinicijativno kupuju, pa ne postoji kontrolisan sistem izveštavanja o neočekivanim i neželjenim efektima. Stoga, ukoliko bi suplement proizveo neku neželjenu reakciju ili interakciju sa lijekom, hranom ili drugim suplementom verovatnoća da se otkrije je znatno manja u odnosu na ljekove.

Slične novosti

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise
Novosti, Penzije, Treće doba
shares252 views

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise

Ana Ana - maj 17, 2024

Veličina jednog društva ogleda se u odnosu prema ranjivim kategorijama stanovništva, poručio je Predrag Zenović, nosilac liste “Evropa sad – Budva ima šansu”.…

Kreće isplata aprilskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares623 views

Kreće isplata aprilskih penzija

Ana Ana - maj 17, 2024

Isplata penzija za april počeće danas, saopšteno je iz Fonda PIO. Kako su oni istakli, prosječna penzija za april iznosi 488,48 eura, a…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci