Čuvajte se osteoartritisa

Četiri petine naših najstarijih građana, starijih od 65 godina, boluje od osteoartritisa, degenerativne bolesti zglobova koja najčešće dovodi do invaliditeta. Ovaj zabrinjavajući podatak ne čudi doktore, s obzirom na to da je jedan od glavnih faktora rizika gojaznost.

Statistike kažu da je u našoj zemlji u poslednjih 20 godina procenat gojaznosti porastao za 60 odsto.

Kada zbog težine dođe najpre do krckanja u zglobovima a zatim do bolova,ljudi  se najpre liječe na svoju ruku, i to pogrešno. Iako su krckanje, bol u zglobovima i otok simptomi osteoartritisa, a za postavljanje dijagnoze potreban je rendgenski snimak zgloba ili slika magnetne rezonance.

Posle kardiovaskularnih bolesti, osteoartritis je drugi uzrok hronične radne nesposobnosti. Bolest se javlja uglavnom kod sredovečnih ljudi, a žene tri puta češće obolevaju od muškaraca. Osteoartritis je hronično, progresivno oboljenje, pa se ljekovi za bolove, ograničenost pokreta, škripanje i krckanje u zglobovima neretko uzimaju doživotno.

Doktorka Branka Lazić, načelnica opšte prakse u Domu zdravlja Stari grad, upozorava da ljekovi protiv bolova, odnosno analgetici, nisu rešenje za osteoartritis, već da treba tražiti preparate koji deluju na sam proces nastanka ove bolesti, kao što su oni na bazi glukozamin sulfata u kristalu.

“Kristalni glukozamin sulfat pomaže ugradnju sumpora u hrskavicu i učestvuje u prirodnom procesu obnavljanja hrskavice stvaranjem glukozaminoglikana. Preparati u propisanoj dozi mogu zaustaviti njeno propadanje, a glukozamin sulfat može da bude u obliku leka i suplementa. Suplementi se nisu pokazali kao idealno rešenje, pa je preporuka, na osnovu iskustva u praksi, da pacijenti koriste lekove na bazi ove aktivne supstance. Za njihovo izdavanje nije potreban lekarski recept”, kaže doktorka Lazić.

Uprkos tome što se dijetetski suplementi smatraju dodacima ishrani koji ne mogu da štete, ali ni da zamene izbalansiranu ishranu, proizvođači ih često reklamiraju kao lekove. Međutim, svi ljekovi regulisani su propisima Agencije za ljekove. Upravo zbog toga što se ne smatraju ljekovima, suplementi ne prolaze iste, stroge zahteve bezbednosti i efikasnosti kao ljekovi, objašnjavaju apotekari.

Ljekovi se ne smatraju bezbednim dok se njihova bezbednost ne dokaže. Uopšteno govoreći, Agencija za ljekove (FDA, Food and Drug Administration, USA) nijedan novi lijek ne smatra bezbednim dok se njegov bezbednosni profil ne potvrdi kroz klinička ispitivanja.

Dijetetski suplementi su, u stvari, definisani kao kategorija hrane, što ih onda stavlja pod drugačije propise u odnosu na lekove. Oni se smatraju bezbednim dok se ne dokaže suprotno. Proizvođači nisu u obavezi da ispituju suplemente u kliničkim studijama, što bi moglo pomoći u otkrivanju rizika ili potencijalnih interakcija sa ljekovima i drugim supstancama, kao što je to situacija sa ljekovima.

Suplementi se najčešće samoinicijativno kupuju, pa ne postoji kontrolisan sistem izveštavanja o neočekivanim i neželjenim efektima. Stoga, ukoliko bi suplement proizveo neku neželjenu reakciju ili interakciju sa lijekom, hranom ili drugim suplementom verovatnoća da se otkrije je znatno manja u odnosu na ljekove.

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci