POKRETNI I POSLE 50-E: Vježbe koje će produžiti život starijim ljudima

Evo kako da sačuvate jačinu kostiju, mišićnu masu i ravnotežu.

Fizička aktivnost je važan faktor održavanja dobrog zdravlja, nebitno koliko godina imali. Starijim osobama se posebno savjetuje bilo kakav vid vježbanja, od brzog hoda, plivanja, vožnje bicikla, do onog najzahtjevnijeg – teretane.

Istraživanja su pokazala da osobe starije dobi koje praktikuju fizičku aktivnost, imaju manje zdravstvenih tegoba, nego što je svojstveno u njihovim godinama. Samim tim će, stariji ljudi imati kvalitetniji život, otpornije kosti, bolju pokretljivost i ravnotežu, smanjen rizik od preloma i sporiji gubitak mišićne mase.

plivanje

Foto: Profimedia

Starija populacija bi trebalo da nedeljno imaju oko 150 umjerene fizičke aktivnosti ali u slučaju da neki za to nisu sposobni, trebalo bi prvo da se posavetuju sa ljekarom.

Vježbe snage su takođe dozvoljene, s tim što ih možete upražnjavati dva puta nedeljno po 30 minuta. Opcije su dizanje tegova, rastezanje opruga, penjanje uz stepenice, sklekovi, trbušnjaci i zgibovi.

Za početak vam nudimo nekoliko osnovnih fizičkih aktivnosti, predviđene za svaki dan.

PLIVANJE. Voda smanjuje stres na vašim kostima, pa tako plivanje pruža najmanju mogućnost da se povredite.Dok plivate, rastežete se i jačate sve mišiće u leđima, nogama, rukama i ramenima.Upišite se na vodeni aerobik, jer on kombinuje kardiovaskularne vježbe sa treninzima snage. Voda smanjuje pritisak na vašim zglobovima i dozvoljava vam da gradite snagu i izdržljivost.

BICIKLIZAM. Možete ga voziti u teretani, ali i u svom kraju. On ublažava bol artritisa, ,smanjuje krvni pritisak, a ujedno vam popravlja i raspoloženje. Nedavno je jedno američko istraživanje pokazalo da vožnja bicikla smanjuje rizik od srčanog udara kod ljudi koji imaju više od 60 godina.

DIZANJE TEGOVA. Mnoge starije osobe misle da su ove vježbe vrlo zahtjevne i skoro nemoguće za izvesti, ako imate preko 50 godina. Međutim, ključ je početi sa laganim tegovima ili čak raditi pokrete bez njih, i vremenom kako vam se povećava snaga, povećavaćete i težinu tegova. Za svaku grupu mišića izdvojte do 30 minuta, svaki drugi dan. U slučaju da osetite bol, vratite se na još lakše tegove.

Nacionalni institut za starenje preporučuje da redovno istežete vrat, ramena, ruke, gornji deo tela, grudi, kolena i noge. Svaki od njih će vam pomoći da smanjite rizik od povreda, samo ih radite polako i nikada ne preterujte.

penzioneri.me/srbijadanas.com

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci