Stiže slovenački godišnji dodatak za penzionere u Srbiji

Koliko će ko dobiti do 30. septembra zavisi od toga koliku penziju prima, a pomoć se kreće od 127 do 437 evra

Penzionerima iz Srbije koji primaju deo slovenačke penzije biće do 30. septembra isplaćen godišnji dodatak uz srpsku penziju. Visina tog dodatka zavisi od toga koliku penziju primaju, uzimajući u obzir ukupan iznos primanja. Kako se može videti na sajtu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, godišnji dodatak kreće se od 127 do 437 evra.

Ovaj dodatak isplaćuje Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje Slovenije. U skladu s tim, na adresu svakog slovenačkog penzionera kome je prebivalište u Srbiji, a kojih je trenutno 11.845, Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje Slovenije dostaviće obaveštenje o godišnjem dodatku i izjavu. Ovu izjavu penzioner treba da popuni podatkom o visini dela penzije koja mu je isplaćena u Srbiji, odnosno koju je dobio od Fonda PIO za januar 2019. godine, navodi se na sajtu penzijskog fonda.

Penzioneri popunjenu izjavu dostavljaju slovenačkom Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje najkasnije do 30. aprila, kako bi im dodatak bio isplaćen do 30. septembra 2019. godine.

Onima koji izjavu dostave do 30. septembra, godišnji dodatak biće isplaćen do kraja 2019. godine. Ukoliko penzioneri ne popune i ne dostave izjave u navedenim rokovima, biće im isplaćen godišnji dodatak u iznosu 127 evra, bez obzira na to koliki im je deo primanja koji im stiže iz dežele.

Slovenački zavod naglašava da će se penzioneru koji je ostvario pravo na srazmernu penziju primenom bilateralnog ugovora visina godišnjeg dodatka odrediti u srazmernom delu. Shodno važećem sporazumu između Srbije i Slovenije o socijalnom osiguranju, slovenački zavod je dostavio obaveštenje o usklađivanju penzija, prema kome se, počev od 1. januara 2019. godine, penzije, koje redovno isplaćuju, usklađuju po stopi od 2,7 procenata.

Na ovaj način penzioneri sa slovenačkim primanjima od 2017. godine, kada je ovo pravilo prvi put primenjeno, ne ostaju uskraćeni za jednokratnu pomoć, bez obzira na to što ne žive u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Srpski penzijski fond od pre četiri godine takođe više ne pravi razliku između srpskih i inostranih penzionera. Kad je svim penzionerima s prebivalištem u Srbiji prvi put dodeljena jednokratna pomoć od oko 5.000 dinara, država je izuzela one koji ne žive ovde. Od tada, međutim, i oni dobijaju jednokratnu pomoć. Tada su se zbog ove neravnopravnosti prvi pobunili srpski penzioneri s prebivalištem u Crnoj Gori i Makedoniji.

Iz penzijskog fonda Slovenije zato pozivaju svoje korisnike da iskoriste ovo pravo. Korisnici slovenačke penzije, prijave mogu slati internetom, što je bezbedno i jednostavno, ali i poštom, tako što će podatke o visini inostranih penzija da dostave na obrascu koji su dobili od Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju Srbije i Slovenije primenjuje se od prvog novembra 2010. godine, a dva fonda u međuvremenu su potpisala i sporazum o elektronskoj razmeni podataka.

Zahvaljujući dobroj komunikaciji dva fonda i redovnim radnim sastancima, rešavaju se svi problemi iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, potvrđuju u slovenačkom penzijskom fondu.

 

penzioneri.me/Politika Autor: Jasna Petrović-Stojanović

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci