POMOĆ PENZIONERIMA: Po 50 eura primaju svi čije penzije su manje od 222 eura

U okviru novog paketa mjera podrške privredi i građanima koji je Vlada Crne Gore predstavila nedavno, pomoć će dobiti i penzioneri čija penzija iznosi manje od minimalne crnogorske plate odnosno 222 erua. Oni će uz penziju koja im stiže u februaru primiti po 50 eura.

Paket je vrijedan oko 160 miliona eura.

Kako je saopšteno iz Vlade, novi paket mjera je kriznog karaktera i samo je prvi korak ka sveobuhvatnijoj pomoći u narednom periodu.

“Ovo je paket koji će omogućiti da preživimo prvi kvartal, koji je uglavnom težak u crnogorskoj ekonomiji. Paket omogućava Vladi da malo bolje razmisli o određenim razvojnim politikama koje će biti implementirane kroz budžet i naredni period rada izvršne vlasti”, kazao je Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja.

On je istakao da će 40 miliona eura od ukupnog iznosa paketa pomoći biti iz direktne budžetske podrške, što je na nivou šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvi kvartal.

“Mjere su krizne i ovo je samo prvi korak jednog sveobuhvatnog paketa podrške građanima i privredi. Naredni korak je dio koji se odnosi na kreditne aspekte”, saopštio je Milatović.

Paketom je obuhvaćena podrška za više od 100 hiljada građana, što je skoro svaki peti stanovnik Crne Gore.

“Prvi put smo proširili pomoć penzionerima koji primaju male penzije, tako što smo dali jednokratnu pomoć od 50 eura svima koji primaju penziju manju od minimalne zarade, odnosno ispod 222 eura”, dodao je Milatović.

Vlada je, kako je kazao, mislila i na ljude koji su na Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) i kojima je na neki način smanjena mogućnost vraćanja na tržište rada.

“Svima koji su se na kraju prošle godine našli na evidenciji Zavoda, dali smo jednokratnu pomoć do 100 eura, odnosno onima koji trenutno ne primaju nikakvu naknadu dali smo 100 eura, dok smo svima drugima koji primaju naknadu manju od 100 eura dali dopunu do 100 eura”, precizirao je Milatović.

Vlada će paketom mjera pomoći i porodice koje imaju najteži socijalni status u zemlji, kao i one koji primaju materijalno obezbjeđenje i lične invalidnine.

Kada je u pitanju podrška privredi, Milatović je objasnio da je Vlada, kada je riječ o subvencijama na zarade, proširila vrstu ugroženih djelatnosti.

U sklopu paketa mjera je podrška novom zapošljavanju.

“Time ćemo poslodavce koji zaposle ljude koji se trenutno nalaze na Zavodu, a kojih ima skoro 50 hiljada, osloboditi plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 90 odsto bruto prosječne zarade u ovoj godini, 60 odsto u narednoj i 30 odsto u 2023., za sve koje zaposle do kraja ove godine”, rekao je Milatović.

Savjetnica premijera Zdravka Krivokapića za ekonomska pitanja, Gordana Radović rekla je da je paketom mjera obuhvaćeno 100 hiljada građana.

“To znači, direktno ili indirektno, da će ovim paketom svaka porodica osjetiti podršku”, tvrdi Radović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić smatra da je Vlada uspjela da napravi mjere koje su mnogo jače nego ikad implemetirane u Crnoj Gori.

“Mjere će sigurno podržati, od strane Ministarstva ekonomskog razvoja, privredu, a s naše, koji imamo u resoru socijalno staranje, ugrožene građane”, kazao je Spajić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je da je u okviru paketa podrške Ministarstvo izašlo sa setom mjera za podršku poljoprivredi, ribarstvu i ostalim pogođenim sektorima.

“Pokušali smo da objedinimo zahtjeve proizvođača, trgovaca, ali i zakonske regulative koje se tiču ove oblasti, posebno Zakon o zaštiti konkurencije”, rekao je Stijović.

Mjerama za poljoprivredu i ribarstvo obuhvaćeni su proizvodi ribarstva, akvakulture i poljoprivredni proizvodi, a one obuhvataju povlačenje i skladištenje viškova poljoprivrednih proizvoda i pomoć u distribuciji, podršku proizvođačima i ribarima u cilju održavanja stabilnosti cijena i dohotka, kao i ustupanje viškova proizvoda javnim ustanovama uz nadoknadu prozivođačima od 100 odsto proizvodne vrijednosti od tih proizvoda.

“Imam ličnu molbu prema građanima da kupuju domaće da bi pomogli svojim komšijama. Tu se pokažite da ste patriote, svaki vaš euro koji bilo ko od vas uloži u domaći proizvod, ulazi u budžet i omogućava vašim komšijama, prijateljima i građanima da žive i rade”, poručio je Stijović.

Slične novosti

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima
Novosti
1 shares157 views

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima

Redakcija - mar 27, 2023

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina" koji se…

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci