Menopauza

Menopauza je dio prirodnog životnog ciklusa žene, baš kao i pubertet. Ona predstavlja prestanak menstrualnog krvarenja.

Kada se utvrdi da žena nije imala krvarenje godinu dana, zna se da je prošla kroz menopauzu. Jajnici prestanu da proizvode ženske hormone estrogen i progesteron.

To je postepen proces. Period koji prethodi menopauzi naziva se perimenopauza. Na osnovu simptoma koji se tada javljaju, vidi se da se tijelo kreće ka poslednjoj menstruaciji. Mjesečna krvarenja mogu biti češća, obilnija i trajati duže, sa postepenim hormonskim promjenama mogu početi valunzi (toplotni talasi koje zahvataju organizam), česte su promene raspoloženja, vagina može postati suvlja i samim tim otežati seksualne odnose… Žena u menopauzi često počinje da se goji.

Simptomi i perimenopauze i menopauze nisu uvijek isti i istog intenziteta. Međutim, kod većine žena, menopauza je stresno iskustvo. Dolazi do promjena i tijela i psihe. Hormonalne promjene utiču i na svakodnevni život. Budući da nije riječ o bolesti i da okolini nije uvek jasno o čemu se radi, ženi se ne pruža adekvatna podrška te se ona često oseća napuštenom i neshvaćenom.

Perimenopauza nastupa nekoliko godina prije menopauze, a sama menopauza u proseku nastupa oko 51. godine. Ovo je prosjek u svetu. Zna se da se kod nekih žena desi i u ranim četrdesetim, a kod nekih tek u šezdesetoj.

U Srbiji, žene u prosjeku prolaze kroz ovaj period mnogo ranije. Nije utvrđeno zbog čega, ali se pretpostavlja da su razlog tome permanentno stresne decenije u zemlji, generalno teška svakodnevica i slabija briga o zdravlju žene na ovim prostorima. Ovo je problem koji treba da se razmatra na državnom nivou, ali ono što pojedinci mogu jeste da olakšaju sebi ili sebi bliskoj ženi prolazak kroz ovaj ciklus kad god da se on desi.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci