Menopauza

Menopauza je dio prirodnog životnog ciklusa žene, baš kao i pubertet. Ona predstavlja prestanak menstrualnog krvarenja.

Kada se utvrdi da žena nije imala krvarenje godinu dana, zna se da je prošla kroz menopauzu. Jajnici prestanu da proizvode ženske hormone estrogen i progesteron.

To je postepen proces. Period koji prethodi menopauzi naziva se perimenopauza. Na osnovu simptoma koji se tada javljaju, vidi se da se tijelo kreće ka poslednjoj menstruaciji. Mjesečna krvarenja mogu biti češća, obilnija i trajati duže, sa postepenim hormonskim promjenama mogu početi valunzi (toplotni talasi koje zahvataju organizam), česte su promene raspoloženja, vagina može postati suvlja i samim tim otežati seksualne odnose… Žena u menopauzi često počinje da se goji.

Simptomi i perimenopauze i menopauze nisu uvijek isti i istog intenziteta. Međutim, kod većine žena, menopauza je stresno iskustvo. Dolazi do promjena i tijela i psihe. Hormonalne promjene utiču i na svakodnevni život. Budući da nije riječ o bolesti i da okolini nije uvek jasno o čemu se radi, ženi se ne pruža adekvatna podrška te se ona često oseća napuštenom i neshvaćenom.

Perimenopauza nastupa nekoliko godina prije menopauze, a sama menopauza u proseku nastupa oko 51. godine. Ovo je prosjek u svetu. Zna se da se kod nekih žena desi i u ranim četrdesetim, a kod nekih tek u šezdesetoj.

U Srbiji, žene u prosjeku prolaze kroz ovaj period mnogo ranije. Nije utvrđeno zbog čega, ali se pretpostavlja da su razlog tome permanentno stresne decenije u zemlji, generalno teška svakodnevica i slabija briga o zdravlju žene na ovim prostorima. Ovo je problem koji treba da se razmatra na državnom nivou, ali ono što pojedinci mogu jeste da olakšaju sebi ili sebi bliskoj ženi prolazak kroz ovaj ciklus kad god da se on desi.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci