Menopauza

Menopauza je dio prirodnog životnog ciklusa žene, baš kao i pubertet. Ona predstavlja prestanak menstrualnog krvarenja.

Kada se utvrdi da žena nije imala krvarenje godinu dana, zna se da je prošla kroz menopauzu. Jajnici prestanu da proizvode ženske hormone estrogen i progesteron.

To je postepen proces. Period koji prethodi menopauzi naziva se perimenopauza. Na osnovu simptoma koji se tada javljaju, vidi se da se tijelo kreće ka poslednjoj menstruaciji. Mjesečna krvarenja mogu biti češća, obilnija i trajati duže, sa postepenim hormonskim promjenama mogu početi valunzi (toplotni talasi koje zahvataju organizam), česte su promene raspoloženja, vagina može postati suvlja i samim tim otežati seksualne odnose… Žena u menopauzi često počinje da se goji.

Simptomi i perimenopauze i menopauze nisu uvijek isti i istog intenziteta. Međutim, kod većine žena, menopauza je stresno iskustvo. Dolazi do promjena i tijela i psihe. Hormonalne promjene utiču i na svakodnevni život. Budući da nije riječ o bolesti i da okolini nije uvek jasno o čemu se radi, ženi se ne pruža adekvatna podrška te se ona često oseća napuštenom i neshvaćenom.

Perimenopauza nastupa nekoliko godina prije menopauze, a sama menopauza u proseku nastupa oko 51. godine. Ovo je prosjek u svetu. Zna se da se kod nekih žena desi i u ranim četrdesetim, a kod nekih tek u šezdesetoj.

U Srbiji, žene u prosjeku prolaze kroz ovaj period mnogo ranije. Nije utvrđeno zbog čega, ali se pretpostavlja da su razlog tome permanentno stresne decenije u zemlji, generalno teška svakodnevica i slabija briga o zdravlju žene na ovim prostorima. Ovo je problem koji treba da se razmatra na državnom nivou, ali ono što pojedinci mogu jeste da olakšaju sebi ili sebi bliskoj ženi prolazak kroz ovaj ciklus kad god da se on desi.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci