Penzionerima na raspolaganju polovina penzije

Više od polovine sadašnje penzije, koja iznosi 273 eura, opterećeno je kreditima i kratkoročnim pozajmicama za hranu, tako da prosječnom penzioneru ostaje na raspolaganju samo 50 odsto tog primanja, saopštili su iz SNP-a.

Iz SNP-a su kazali da penzionerima ostaje na raspolaganju 136,5 eura ili dnevno po članu 1,14 eura da se hrani i plaća dažbine državi.

„Niti može jedno, niti može drugo. Postavlja se pitanje gdje je mjesto penzionera u ovoj minimalnoj potrošačkoj korpi aktualizovanoj u posljednje vrijeme i da li su oni obavezni socijalni partner“, navodi se u saopštenju predstavnika SNP-a.

Oni su kazali da je sadašnja penzija od 273 eura, najmanja od 1981. godine, preračunata u stalnim cijanama 2016. godine.

„Realni iznos penzije 1986. godine je iznosio 403,56 eura, što je više od sadašnje 47,82 odsto“, rekli su iz SNP-a.

Iz SNP-a su dodali da je od 1981. do 2001. godine prosječno isplaćena starosna penzija 17 godina bila veća od prosječno isplaćene neto zarade.

„Glavni uzročnik siromaštva je poreska politika. U dalekim 80-tim godinama, narod je živio u materijalnoj bezbrižnosti a danas je stvoreno prisilno jedinstvo u siromaštvu“, tvrde iz SNP-a.

Privatizacijom je, kako su dodali, za beznačajno male pare napravljena promjena vlasništva, ali ne i promjena poreske politike.

„Sada najviše pljačkaju sopstveni narod. Posljedica toga je nestanak srednje klase i to jedino u Crnoj Gori na prostoru bivše Jugoslavije“, rekli su predstavnici SNP-a.

Oni su kao primjer naveli da će prihodi po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) i akciza učestvovati u tekućim prihodima budžeta za ovu godinu sa 51,5 odsto i to u državi bez srednje klase.

„Niti ima, niti je poznato da ima države u svijetu da se ovako finansira preko džepa običnog naroda. Nevjerovatno, ali je istinito, da se PDV od 2006. godine povećao za pet puta“, dodaje se u saopštenju.

Iz SNP-a su saopštili da porez na dobit u tekućim prihodima za ovu godinu iznosi „beznačajnih“ 2,97 odsto.

„Najveće prilive tog prihoda imamo u izbornim godinama i to 2008. godine 7,84 odsto, 2009. godine 4,78 odsto i 2012. godine 5,74 odsto“, precizirali su iz SNP-a.

U SNP tvrde da je od 2006. godine počelo plansko uništavanje srednje klase.

„Što se tiče socijalnih davanja kao što su dječiji dodaci, boračko-invalidska zaštita, materijalno obezbjeđenje porodice, porodiljska odsustva, tuđa njega i pomoć, ishrana djece u vrtićima i izdržavanje štićenika u domovima, najveći iznos tih davanja je bio 2006. godine sa učešćem u tekućim prihodima 6,4 odsto, a najmanje ove godine 4,2 odsto“, navodi se u saopštenju.

penzioneri.me/mondo.me

Slične novosti

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares373 views

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura

Ana Ana - apr 16, 2024

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru prijedlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da…

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci