Penzionerima na raspolaganju polovina penzije

Više od polovine sadašnje penzije, koja iznosi 273 eura, opterećeno je kreditima i kratkoročnim pozajmicama za hranu, tako da prosječnom penzioneru ostaje na raspolaganju samo 50 odsto tog primanja, saopštili su iz SNP-a.

Iz SNP-a su kazali da penzionerima ostaje na raspolaganju 136,5 eura ili dnevno po članu 1,14 eura da se hrani i plaća dažbine državi.

„Niti može jedno, niti može drugo. Postavlja se pitanje gdje je mjesto penzionera u ovoj minimalnoj potrošačkoj korpi aktualizovanoj u posljednje vrijeme i da li su oni obavezni socijalni partner“, navodi se u saopštenju predstavnika SNP-a.

Oni su kazali da je sadašnja penzija od 273 eura, najmanja od 1981. godine, preračunata u stalnim cijanama 2016. godine.

„Realni iznos penzije 1986. godine je iznosio 403,56 eura, što je više od sadašnje 47,82 odsto“, rekli su iz SNP-a.

Iz SNP-a su dodali da je od 1981. do 2001. godine prosječno isplaćena starosna penzija 17 godina bila veća od prosječno isplaćene neto zarade.

„Glavni uzročnik siromaštva je poreska politika. U dalekim 80-tim godinama, narod je živio u materijalnoj bezbrižnosti a danas je stvoreno prisilno jedinstvo u siromaštvu“, tvrde iz SNP-a.

Privatizacijom je, kako su dodali, za beznačajno male pare napravljena promjena vlasništva, ali ne i promjena poreske politike.

„Sada najviše pljačkaju sopstveni narod. Posljedica toga je nestanak srednje klase i to jedino u Crnoj Gori na prostoru bivše Jugoslavije“, rekli su predstavnici SNP-a.

Oni su kao primjer naveli da će prihodi po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) i akciza učestvovati u tekućim prihodima budžeta za ovu godinu sa 51,5 odsto i to u državi bez srednje klase.

„Niti ima, niti je poznato da ima države u svijetu da se ovako finansira preko džepa običnog naroda. Nevjerovatno, ali je istinito, da se PDV od 2006. godine povećao za pet puta“, dodaje se u saopštenju.

Iz SNP-a su saopštili da porez na dobit u tekućim prihodima za ovu godinu iznosi „beznačajnih“ 2,97 odsto.

„Najveće prilive tog prihoda imamo u izbornim godinama i to 2008. godine 7,84 odsto, 2009. godine 4,78 odsto i 2012. godine 5,74 odsto“, precizirali su iz SNP-a.

U SNP tvrde da je od 2006. godine počelo plansko uništavanje srednje klase.

„Što se tiče socijalnih davanja kao što su dječiji dodaci, boračko-invalidska zaštita, materijalno obezbjeđenje porodice, porodiljska odsustva, tuđa njega i pomoć, ishrana djece u vrtićima i izdržavanje štićenika u domovima, najveći iznos tih davanja je bio 2006. godine sa učešćem u tekućim prihodima 6,4 odsto, a najmanje ove godine 4,2 odsto“, navodi se u saopštenju.

penzioneri.me/mondo.me

Slične novosti

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura

Ana Ana - apr 22, 2024

Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavilo je da je prosječna penzija u Crnoj Gori od 2015. godine porasla za 241 euro. Od 270…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci