Najveći izazov za Evropu biće isplata penzija i šteta uzrokovanih prirodnim katastrofama

Andreas Brandšteter, CEO UNIQA grupe, izabran je na jučerašnjoj Generalnoj skupštini u Madridu za predsjednika Insurance Europe, centralnog evropskog udruženja osiguravača i reosiguravača.

Brandšteter, kome je povjeren trogodišnji mandat, istakao je da će nedovoljno zastupljeno penziono i osiguranje od elementarnih nepogoda dovesti do nemogućnosti nacionalnih vlada da obezbijede sredstva za penzije i sanaciju šteta. Još jedan od ključnih izazova za osiguravače i vlade u Evropi biće i zaštita od sajber rizika.

“Usled ubrzanog demografskog razvoja i porasta životnog vijeka očekuje se da će deficit za isplatu penzija u državnim kasama širom svijeta uskoro iznositi nevjerovatnih 59 triliona evra. Sa druge strane, zbog neosiguravanja od elementarnih nepogoda, prošle godine je isplaćena samo trećina od 280 milijardi evra štete nastale usled prirododnih katastrofa. Dakle, nedovoljno zastupljeno penziono i osiguranje od elementarnih nepogoda su ogroman rizik za lokalne ekonomije i veliko breme za našu djecu i unuke. Ujedno su i polazna tačka za pregovore sa nacionalnim vladama. Želimo da ohrabrimo evropske zakonodavce da budu otvoreni, da traže rješenja u skladu sa dugoročnom odgovornošću, i obezbijede podsticaje koje će Evropljane usmjeriti ka osiguranju“, rekao je novoizabrani predsjednik Insurance Europe.

Brandšteter je dodao da će jedno od najvažnijih pitanja tokom njegovog mandata biti i globalna zaštita potrošača i bezbjednost podataka osiguranika, kao prioritet digitalne ere.

“Za evropske osiguravajuće kompanije osnovni princip mora biti da klijenti uvijek samostalno odlučuju kako se njihovi podaci koriste. Samo intenzivnim dijalogom sa evropskim institucijama možemo da osiguramo da se ovo pravilo primjenjuje na sve učesnike na tržištu, a posebno za tehnološke platforme i gigante iz inostranstva”, dodao je Brandšteter.

***

Insurance Europe sa sjedištem u Belgiji, preko 35 nacionalnih asocijacija osiguravača i reosiguravača, zastupa interese kompanija koje generišu oko 95 odsto ukupne premije u Evropi. Osiguravači na Starom kontinentu ostvaruju prihod od premija veći od 1.200 milijardi evra, zapošljavaju gotovo milion ljudi i ulažu oko 9,8 milijardi evra u privredu.

UNIQA Grupa je jedno je od vodećih osiguranja u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CEE) sa sjedištem u Austriji. Broji više od 9,5 miliona klijenata, 20.000 zaposlenih i ekskluzivnih partnera u 18 zemalja. U Crnoj Gori je prisutna od 2008. godine.

 penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci