Radnička partija poziva na zajedničko djelovanje protiv izmjena Zakona o PIO

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić pozvao je sve partije i sindikalne organizacije na zajedničku borbu protiv Nacrta zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), a ukoliko zajedničko djelovanje izostane ta partija će sama ući u organizaciju protesta.

Vučinić je, na konferenciji za novinare kazao, da se sa pomenutim nacrtom prevršila  svaka moguća mjera u umanjvanju radničkih prava, pa se postavlja pitanje ko su njegovi autori.

“Obično su se do sada u Crnoj Gori zakoni prepisivali iz zakonodavstva drugih država, ali za autore ovakvog zakona se sigurno može reći da nijesu plagijatori jer ovakav  zakonu kojim se obesmišljava beneficirani radni staž i umjesto penzijskog postoji samo staž osiguranja, ili kratko i jasno rečeno zakon po kojem treba da radimo do smrti  ne postoji nigdje u svijetu”, poručio je Vučinić.

Novi predlog Zakona o PIO predviđa da zaposleni za ostvarivanje pune penzije treba da ispuni oba uslova, i 40 godina staža i najmanje 65 godina života. Kako je Vučinić kazao ovim zakonom se ukida beneficirani radni staž jer je  “biološki nemoguće u godinama koje su mnogo manje od pomenute  starosne granice da neko radi kao rudar, livac, topioc, elektromonter, policajac, vatrogasac”…već će morati da  u poznijim godinama napušta takve poslove i najvjerovatnije završi na “Biro rada i živi od socijale ili nečije milostinje”.

Radnička partija, kazao je Vučinić, podržava zahtjeve reprezentativnih sindikalnih centrala da 65. godina bude gornja granica za odlazak u penziju,da se sa 40 godina penzijskog staža može otići u penziju bez drugog uslova koji se odnosi na godine života,  da se za obračun penzije računa 20 najboljih godina i da najmanja penzija ne može biti manja od 80 odsto minimalne zarade a da penzija za puni radni staž od 40 godina ne može biti manja od 55 odsto prosječne zarade.

Radnička partija ima još jedan zahtjev  – da se granica za ostavrivanje porodične penzije za udovca/cu  snizi sa 52. na 48 godina.

On smatra da se ovakav zakon ne bi usvojio  jedini put je  smjena vlasti i zamjera sindikatima što makar nijesu “priprijetili” padom Vlade i smjenom vlasti ukoliko bi se pomenuti nacrt pretvorio u predlog.

“Pozivamo nadležno Ministarstvo rada i socijalnog staranja da povuče ovaj nacrt  zakona jer je prije svega nehuman, eksploatatorski i na štetu svih građana ili da prihvati predloge sindikata. Ukoliko se ovaj nacrt zakona formuliše kao predlog koji treba usvojiti onda se protiv njega treba boriti svim sredstvima i na svim mjestima”.poručio je Vučinić.

Istakao je da je važno  da se pored nacionalnih sindikalnih centrala oglase i usprotive zakonu sindikalne organizacije u kojima su zaposleni na beneficiranim radnim mjestima kao što su KAP, Željezara, Elektroprivreda, Rudnici, jer njihove članove predloženi nacrt najviše pogađa.

Potpredsjednica Radničke partije Željka Savković kazala je da dok god su penzioneri zadovoljni sa 500 eura penzije, a radnici sa 250 eura plate, u Crnoj Gori nema boljitka.

“Ako se usvoji ovaj zakon i ako ovo dozvoli radnička klasa i sindikati, omladina će nam ostariti čekajući posao, a to ne smijemo dozvoliti. Radnička klaso, morate da odbranite sebe i ne dozvolite da ovaj zakon stupi na snagu, iako sam sigurna da je već sve završeno i da samo treba da se objavi u Službenom listu”, poručila je Savković.

 penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

DOM STARIH PODGORICA: Mjesta ima, kadra fali-starost u društvu i spokoju
Novosti, Treće doba, Život 55+
shares159 views

DOM STARIH PODGORICA: Mjesta ima, kadra fali-starost u društvu i spokoju

Ana Ana - maj 20, 2024

“Sve što imam ostavila sam djeci i došla sam u dom. Ovdje mi je prekrasno, divno, a što je najbitnije imam društvo”, tako…

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise
Novosti, Penzije, Treće doba
shares252 views

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise

Ana Ana - maj 17, 2024

Veličina jednog društva ogleda se u odnosu prema ranjivim kategorijama stanovništva, poručio je Predrag Zenović, nosilac liste “Evropa sad – Budva ima šansu”.…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci