Radnička partija poziva na zajedničko djelovanje protiv izmjena Zakona o PIO

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić pozvao je sve partije i sindikalne organizacije na zajedničku borbu protiv Nacrta zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), a ukoliko zajedničko djelovanje izostane ta partija će sama ući u organizaciju protesta.

Vučinić je, na konferenciji za novinare kazao, da se sa pomenutim nacrtom prevršila  svaka moguća mjera u umanjvanju radničkih prava, pa se postavlja pitanje ko su njegovi autori.

“Obično su se do sada u Crnoj Gori zakoni prepisivali iz zakonodavstva drugih država, ali za autore ovakvog zakona se sigurno može reći da nijesu plagijatori jer ovakav  zakonu kojim se obesmišljava beneficirani radni staž i umjesto penzijskog postoji samo staž osiguranja, ili kratko i jasno rečeno zakon po kojem treba da radimo do smrti  ne postoji nigdje u svijetu”, poručio je Vučinić.

Novi predlog Zakona o PIO predviđa da zaposleni za ostvarivanje pune penzije treba da ispuni oba uslova, i 40 godina staža i najmanje 65 godina života. Kako je Vučinić kazao ovim zakonom se ukida beneficirani radni staž jer je  “biološki nemoguće u godinama koje su mnogo manje od pomenute  starosne granice da neko radi kao rudar, livac, topioc, elektromonter, policajac, vatrogasac”…već će morati da  u poznijim godinama napušta takve poslove i najvjerovatnije završi na “Biro rada i živi od socijale ili nečije milostinje”.

Radnička partija, kazao je Vučinić, podržava zahtjeve reprezentativnih sindikalnih centrala da 65. godina bude gornja granica za odlazak u penziju,da se sa 40 godina penzijskog staža može otići u penziju bez drugog uslova koji se odnosi na godine života,  da se za obračun penzije računa 20 najboljih godina i da najmanja penzija ne može biti manja od 80 odsto minimalne zarade a da penzija za puni radni staž od 40 godina ne može biti manja od 55 odsto prosječne zarade.

Radnička partija ima još jedan zahtjev  – da se granica za ostavrivanje porodične penzije za udovca/cu  snizi sa 52. na 48 godina.

On smatra da se ovakav zakon ne bi usvojio  jedini put je  smjena vlasti i zamjera sindikatima što makar nijesu “priprijetili” padom Vlade i smjenom vlasti ukoliko bi se pomenuti nacrt pretvorio u predlog.

“Pozivamo nadležno Ministarstvo rada i socijalnog staranja da povuče ovaj nacrt  zakona jer je prije svega nehuman, eksploatatorski i na štetu svih građana ili da prihvati predloge sindikata. Ukoliko se ovaj nacrt zakona formuliše kao predlog koji treba usvojiti onda se protiv njega treba boriti svim sredstvima i na svim mjestima”.poručio je Vučinić.

Istakao je da je važno  da se pored nacionalnih sindikalnih centrala oglase i usprotive zakonu sindikalne organizacije u kojima su zaposleni na beneficiranim radnim mjestima kao što su KAP, Željezara, Elektroprivreda, Rudnici, jer njihove članove predloženi nacrt najviše pogađa.

Potpredsjednica Radničke partije Željka Savković kazala je da dok god su penzioneri zadovoljni sa 500 eura penzije, a radnici sa 250 eura plate, u Crnoj Gori nema boljitka.

“Ako se usvoji ovaj zakon i ako ovo dozvoli radnička klasa i sindikati, omladina će nam ostariti čekajući posao, a to ne smijemo dozvoliti. Radnička klaso, morate da odbranite sebe i ne dozvolite da ovaj zakon stupi na snagu, iako sam sigurna da je već sve završeno i da samo treba da se objavi u Službenom listu”, poručila je Savković.

 penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci