Radnička partija poziva na zajedničko djelovanje protiv izmjena Zakona o PIO

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić pozvao je sve partije i sindikalne organizacije na zajedničku borbu protiv Nacrta zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), a ukoliko zajedničko djelovanje izostane ta partija će sama ući u organizaciju protesta.

Vučinić je, na konferenciji za novinare kazao, da se sa pomenutim nacrtom prevršila  svaka moguća mjera u umanjvanju radničkih prava, pa se postavlja pitanje ko su njegovi autori.

“Obično su se do sada u Crnoj Gori zakoni prepisivali iz zakonodavstva drugih država, ali za autore ovakvog zakona se sigurno može reći da nijesu plagijatori jer ovakav  zakonu kojim se obesmišljava beneficirani radni staž i umjesto penzijskog postoji samo staž osiguranja, ili kratko i jasno rečeno zakon po kojem treba da radimo do smrti  ne postoji nigdje u svijetu”, poručio je Vučinić.

Novi predlog Zakona o PIO predviđa da zaposleni za ostvarivanje pune penzije treba da ispuni oba uslova, i 40 godina staža i najmanje 65 godina života. Kako je Vučinić kazao ovim zakonom se ukida beneficirani radni staž jer je  “biološki nemoguće u godinama koje su mnogo manje od pomenute  starosne granice da neko radi kao rudar, livac, topioc, elektromonter, policajac, vatrogasac”…već će morati da  u poznijim godinama napušta takve poslove i najvjerovatnije završi na “Biro rada i živi od socijale ili nečije milostinje”.

Radnička partija, kazao je Vučinić, podržava zahtjeve reprezentativnih sindikalnih centrala da 65. godina bude gornja granica za odlazak u penziju,da se sa 40 godina penzijskog staža može otići u penziju bez drugog uslova koji se odnosi na godine života,  da se za obračun penzije računa 20 najboljih godina i da najmanja penzija ne može biti manja od 80 odsto minimalne zarade a da penzija za puni radni staž od 40 godina ne može biti manja od 55 odsto prosječne zarade.

Radnička partija ima još jedan zahtjev  – da se granica za ostavrivanje porodične penzije za udovca/cu  snizi sa 52. na 48 godina.

On smatra da se ovakav zakon ne bi usvojio  jedini put je  smjena vlasti i zamjera sindikatima što makar nijesu “priprijetili” padom Vlade i smjenom vlasti ukoliko bi se pomenuti nacrt pretvorio u predlog.

“Pozivamo nadležno Ministarstvo rada i socijalnog staranja da povuče ovaj nacrt  zakona jer je prije svega nehuman, eksploatatorski i na štetu svih građana ili da prihvati predloge sindikata. Ukoliko se ovaj nacrt zakona formuliše kao predlog koji treba usvojiti onda se protiv njega treba boriti svim sredstvima i na svim mjestima”.poručio je Vučinić.

Istakao je da je važno  da se pored nacionalnih sindikalnih centrala oglase i usprotive zakonu sindikalne organizacije u kojima su zaposleni na beneficiranim radnim mjestima kao što su KAP, Željezara, Elektroprivreda, Rudnici, jer njihove članove predloženi nacrt najviše pogađa.

Potpredsjednica Radničke partije Željka Savković kazala je da dok god su penzioneri zadovoljni sa 500 eura penzije, a radnici sa 250 eura plate, u Crnoj Gori nema boljitka.

“Ako se usvoji ovaj zakon i ako ovo dozvoli radnička klasa i sindikati, omladina će nam ostariti čekajući posao, a to ne smijemo dozvoliti. Radnička klaso, morate da odbranite sebe i ne dozvolite da ovaj zakon stupi na snagu, iako sam sigurna da je već sve završeno i da samo treba da se objavi u Službenom listu”, poručila je Savković.

 penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci