Kofein – otrov i lek

Dokazano je da kofein u manjim količinam pruža zdravstvene dobrobiti organizmu, ali u većim količinama može biti opasan po san i zdravlje. Stručnjaci smatraju da je 100 miligrama kofeina dnevno „puna doza“ za omladinu, a pojedinci koji konsumiraju i do 500 miligrama kofeina dnevno kroz razne napitke – dovode svoje zdravlje u opasnost. Takođe, treba znati da 10 grama kofeina može biti fatalno po organizam.

Obično kada računamo koliko smo kofeina uneli u organizam mislimo na kafu, ponekad i na čaj, a često nismo svesni da kofeina ima u mnogim napicima i hrani (čaj, kola, red-bul, čokolada, guarana, energetski napici, neki lekovi, pa čak i neka piva…), pa kada se to sabere, količine mogu biti velike. Koliko kofeina sadrži neko piće – veoma je važno, ali je važno i koliko smo tokom dana pored tog pića popili i drugih napitaka koji sadrže kofein.

Prosečne doze

Prosečne doze kofeina u „normalnoj“ dozi, šoljici-limenci, mogu biti različite jer to zavisi od veličine ambalaže, ali i od jačine napitka:

Gazirana „kola“ pića – jedna flašica-konzerva (oko 350 ml): 20-40 miligrama
Ledeni čaj – jedna flašica – čaša (oko 200 ml): 5-50 miligrama
Crni ili zeleni čaj – jedna šolja (oko 200 ml): 10-60 miligrama
Espreso, jedna šoljica (oko 30 ml): 40-100 miligrama
Energetske bomobone (1 komad): 50-100 miligrama
Domaća kafa, jedna šoljica (30-50 ml): 80-120 miligrama
Topla čokolada, jedna šolja (oko 180 ml): 100-120 miligrama
Neskafe i slični napici sa mlekom ili bez mleka, jedna šolja (oko 200 ml): 20-150 miligrama
Neki lekovi (1 tableta): 40-160 miligrama
Razne vrsta novih vrsta piva, popularnih u Americi (oko 200 ml): 60-160 miligrama

Mlečna i tamna čokolada (oko 100 gr): 20-350 miligrama
Energetska pića, jedna konzerva (oko 240 ml): 80-400 miligrama
Kofeina ima čak i u nekim pilulama za mršavljenje

Napomene i upozorenja

Iz navedenih podataka se vidi da količina unetog kofeina u organizam može biti različita u zavisnosti od popijene količine napitka, mešanja napitaka ili jačine napitka. Tako obična kafa, na primer, sadrži dosta kofeina, ali jedna šljica nije nešto strašno, dok kada popijemo više šoljica ili popijemo nekoliko energetskih pića uz kafu ili bez kafe, to može sadržati mogo više kofeina nego jedna šoljica kafe.

Što se tiče obične kafe ili espreso kafe, bitna je ne samo veličina šoljice nego i koliko je „jaka“ kafa“, odnosno koliko je kašičica kafe stavljeno u napitak. Problem koji navode stručnjaci je da u kafićima ne znamo koliko su nam jak napitak servirali pa se tako dešavalo u Americi da jedan espreso može da sadrži čak 200-300 miligrama kofeina, što je dva-tri puta više nego što se mladima preporučuje.

Reakcije na kofein razlikuju se od osobe do osobe. Nekome pomaže da ostane budan i radi nešto, nekome smeta za miran san, ali može uticati na organe za varenje i rad srca. Kofein se može zadržati u organizmu i do 30 sati kod žena koje uzimaju oralnu kontracepciju, kod trudnica, fetusa u razvoju, male dece i kod osoba sa bolestima jetre, što povećava njihovu zdravstvenu ugroženost.

Svakodnevna konsumacija velikih količina kafe kod osoba sa određenim genetskim profilom može povećati rizik od infarkta. Osobe sa sporijim metabolizmom kofeina zbog svakodnevne konsumacije više od 4 šoljice kafe imaju čak 65% veći rizik od infarkta.

U metabolizmu kofeina u najvećoj meri učestvuju enzimi iz jetre, varijante gena koji kontroliše aktivnost ovog enzima mogu ubrzati ili usporiti metabolizam kofeina u organizmu. Neka istraživanja upućuju na povezanost kofeina sa neplodnošću i pobačajima. Takvo stanje utvrđeno je kod trudnica koje su pile veći broj šoljica kafe na dan.

penzioneri.me/krstarica

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci