Evo kako šetanje po kiši može da vas učini zdravijim i mršavijim

Šetnja po kiši vam možda zvuči smešno, ali razmislite opet

Postoje i neki zdravstveni razlozi zbog kojih bi bilo dobro da s vremena na vreme prošetate dok napolju pada kiša.

Mnogo zdravstvenih razloga izmamiće vas iz kuće sledeći put kada čujete da dobuje kiša, a sve to će opustiti vaš mozak. Ukoliko vam šetnja po kiši izgleda kao loša ideja, proverite neki od razloga koje vam mi navodimo dalje u tekstu i verujete nam – promenićete mišljenje.

Ima manje ljudi

Šetnja po kiši je opuštajuća. Foto: AP/Tanjug

Mnogi se sklanjaju u zaklon kada pada kiša, pa nećete imati sa kim da se sudarate i mimoilazite na ulici. Ukoliko želite mir i tišinu tokom šetnje, kišni dani su za to najbolji. Bićete sami sa vašim msilima i brže ćete se rešiti stresa.

Naučno je dokazano da je tada vazduh čistiji

Kišne kapi padaju pravo iz atmosfere i imaju sposobnost da skupe na stotine čestica koje zagađuju vazduh kao što je prašina, polen, sulfati i bakterije pre nego što padnu na tlo.

Miris kiše umiruje

Niste jedini koji voli miris kiše, a taj miris ima čak i posebno ime – petrikor. Miris se sastoji od hemikalija koje otpušta bakterija iz zemljišta, ulja biljaka i ozon koji dovodi do toga da nastaje kombinacija azot oksid koji utiče na naše raspoloženje.

Vlažnost je dobra za kožu i zdravlje

Vaša koža će vam biti zahvalna. Foto: Pixabay.com

Vlažnost pomaže da vam koža ostane sveža, mlada i nežna. Naučnici veruju da kada je vlažnost vazduha veća od 43 odsto onda skoro 3/4 virusa u vazduhu su oslabljeni.

Šetanje po kiši nas čini jačima

Ova šetnja nam pomaže da prihvatimo da ne možemo sve da kontrolišemo i da utičemo na sve, da treba da prepustimo kontrolu životu i prepustimo se bez obzira kakvo je vreme. Može da nam pomogne da se pomirimo sa nekim ličnim gubitkom i lošim momentima. Kao i kišni dan – sve ima svoje vreme i sve prođe.

Šetnja po kiši sagoreva više kalorija

Verovali ili ne, japanski naučnici tvrde da kada šetamo po kiši i kada je hladno sagorevamo više kalorija nego kada je toplo vreme.

Pomaže da sagledamo stvari iz nekog drugog ugla

Kiša će vam umiriti um. Foto: Pixabay.com

Sve na ulici izgleda drugačije kada pada kiša. Ovo nekim ljudima može da pomogne da prebrode teške momente i probleme, izazove i druge svakodnevne stvari.

Osećaćete se kao buntovnik

Ponekad vam samo dođe da prekršite pravila i prošetate po kiši. Samo se dobro obucite i zaštitite od vlage i hladnoće.

 

penzioneri.me/Telegraf.rs/footfiles.com

Slične novosti

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares373 views

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 eura

Ana Ana - apr 16, 2024

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru prijedlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da…

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci