Neradna nedjelja imaće negativne efekte

Novo zakonsko rješenje koje predviđa neradnu nedjelju loše je, smatraju u Uniji poslodavaca Crne Gore, uz ocjenu da su sasvim izvjesni negativni efekti ukoliko određeni privredni subjekti ne budu radili nedjeljom.

Filip Lazović iz UPCG kaže da razumije pozitivne efekte na jedan broj zaposlenih, ali da se Zakonom o unutrašnjoj trgovini “čini se pokušava odmijeniti ono što je uloga Zakona o radu i drugih propisa koji se bave radnim odnosima”.

“Otišlo se u praksu koja nije dobra, a postavlja se pitanje šta će se desiti ako se pojave inicijative da se neradna nedjelja proglasi i u ugostiteljstvu, energetici”, rekao je Lazović gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

On se osvrnuo na jedan broj poslanika crnogorskog parlamenta koji podržavaju neradnu nedjelju, ali da su svjesni da jedan takav zakon neće proći ocjenu Ustavnog suda.

“Imamo situaciju gdje poslanici glasaju za zakon, a sa druge strane su svjesni da možda taj zakon nije u potpunosti u skladu sa Ustavom”, rekao je Lazović.

Tvrdi da su izvjesni negativni efekti neradne nedjelje.

“Puno se pričalo o tržnim centrima, velikim privrednim sistemima. Pretpostavlja se da će oni imati velike gubitke. Ako to gledamo sa aspekta unutrašnjeg tržišta, legitiman je argument da će promet nedjeljom da se prelije na druge dane. Ali Crnu Goru posmatramo kao turistički orjentisanu. Imate situaciju da tokom sezone neki privredni subjekti neće moći da rade nedjeljom, pa se postavlja pitanje može li se taj promet nadoknaditi, ja mislim da ne može”, ističe Lazović.

Osvrnuo se na Tržni centar Delta siti i ostale šoping molove koji najveći promet bilježe upravo vikendom.

“Što se tiče otpuštanja radnika, to su njihove kalkulacije. Efekat neće biti nova zapošljavanja, u to sam gotovo siguran”, rekao je Lazović, uz podsjećanje da će ovo ljeto proći bez primjene novog zakonskog rješenja.

Proces donošenja zakona bio je netransparentan, smatra Lazović, uz ocjenu da Zakon o unutrašnjoj trgovini ne treba da štiti zaposlene.

“Ovaj zakon će se naći pred Ustavni sudom, koji će ocjenjivati njegovu ustavnost”, rekao je Lazović, navodeći da u ovom momentu ne zna da li će se to desiti tokom ljeta ili će sačekati jesen.

 

penzioneri.me/rtcg.me

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci