Penzionerima novac možda i do 20. marta

Ako Ministarstvo finansija prevaziđe administrativne barijere i uspije da do 13. marta Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) uplati dio novca koji je Evropska unija (EU) donirala Crnoj Gori, najstarijim građanima sa najnižim primanjima bi uz redovnu penziju 20. marta mogla biti i uplaćena jednokratna pomoć od 150 eura.

Ovo je “Vijestima” nezvanično saopšteno iz Fonda PIO, navodeći da će ta institucija, u slučaju da se ovo ne desi, novac preusmjeriti penzionerima čim on bude operativan.

Ukupna pomoć EU prema Crnoj Gori u okviru paketa energetske podrške zbog globalnih dešavanja iznosi 30 miliona. Prema najavama iz Vlade, 27 miliona je juče uplaćeno na račun države, dok je plan da dodatna tri miliona budu donirana početkom naredne godine.
Paketom jednokratne pomoći u iznosu od 150 eura biće obuhvaćeno 40.550 korisnika najnižih penzija (6.082.500 eura), 219 korisnika privremene nadoknade kod Fonda PIO (32.850 eura), 454 korisnika novčane naknade materijalnog obezbjeđenja boraca (68.100 eura), dok će jednokratnu pomoć u iznosu od 350 eura dobiti 6.350 porodica koje koriste materijalno obezbjeđenje (2.222.500 eura).

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je juče novinarima da se priliv novca EU mora zakonski uskladiti u dijelu prihoda, za šta će biti potrebno određeno vrijeme, jer takve stavke sada nema u državnom budžetu.

On je, međutim, kazao da će resor kojim rukovodi pokušati da iz postojećeg državnog budžeta, odnosno iz tekuće rezerve, obezbijedi novac za penzionere i socijalno ugrožene kategorije stanovništva, kako bi se ubrzala isplata jednokratne pomoći. Moguće je da Vlada u naredna dva dana donese odluku da se za isplatu koristi novac iz budžetske rezerve, a da se kasnije novac iz EU u tom iznosu vrati u budžetsku rezervu.

Osim za ove potrebe, 13 miliona će biti izdvojeno za unapređenje energetske efikasnosti i to za program podrške energetske efikasnosti u domaćinstvima i firmama (8,5 miliona), turizmu (3,5 miliona) i industriji (1,5 miliona).

Prilikom jučerašnje ceremonije zvaničnog početka sprovođenja početka projekta, ambasadorka EU u Crnom Gori Oana Kristina Popa je kazala da direktna podrška ima za cilj da se zaštite najugroženije grupe stanovništva, kao i da se podrži “zelena tranzicija” u zemlji kako bi se osiguralo dugoročno održivo snabdijevanje.

Premijer Dritan Abazović je naveo da će podršku osjetiti preko 45 hiljada građana i naglasio da je Crnoj Gori najvažniji spoljnopolitički partner EU, te da je strateški cilj da država postane “dio velike evropske porodice”.

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci