Penzionerima novac možda i do 20. marta

Ako Ministarstvo finansija prevaziđe administrativne barijere i uspije da do 13. marta Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) uplati dio novca koji je Evropska unija (EU) donirala Crnoj Gori, najstarijim građanima sa najnižim primanjima bi uz redovnu penziju 20. marta mogla biti i uplaćena jednokratna pomoć od 150 eura.

Ovo je “Vijestima” nezvanično saopšteno iz Fonda PIO, navodeći da će ta institucija, u slučaju da se ovo ne desi, novac preusmjeriti penzionerima čim on bude operativan.

Ukupna pomoć EU prema Crnoj Gori u okviru paketa energetske podrške zbog globalnih dešavanja iznosi 30 miliona. Prema najavama iz Vlade, 27 miliona je juče uplaćeno na račun države, dok je plan da dodatna tri miliona budu donirana početkom naredne godine.
Paketom jednokratne pomoći u iznosu od 150 eura biće obuhvaćeno 40.550 korisnika najnižih penzija (6.082.500 eura), 219 korisnika privremene nadoknade kod Fonda PIO (32.850 eura), 454 korisnika novčane naknade materijalnog obezbjeđenja boraca (68.100 eura), dok će jednokratnu pomoć u iznosu od 350 eura dobiti 6.350 porodica koje koriste materijalno obezbjeđenje (2.222.500 eura).

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je juče novinarima da se priliv novca EU mora zakonski uskladiti u dijelu prihoda, za šta će biti potrebno određeno vrijeme, jer takve stavke sada nema u državnom budžetu.

On je, međutim, kazao da će resor kojim rukovodi pokušati da iz postojećeg državnog budžeta, odnosno iz tekuće rezerve, obezbijedi novac za penzionere i socijalno ugrožene kategorije stanovništva, kako bi se ubrzala isplata jednokratne pomoći. Moguće je da Vlada u naredna dva dana donese odluku da se za isplatu koristi novac iz budžetske rezerve, a da se kasnije novac iz EU u tom iznosu vrati u budžetsku rezervu.

Osim za ove potrebe, 13 miliona će biti izdvojeno za unapređenje energetske efikasnosti i to za program podrške energetske efikasnosti u domaćinstvima i firmama (8,5 miliona), turizmu (3,5 miliona) i industriji (1,5 miliona).

Prilikom jučerašnje ceremonije zvaničnog početka sprovođenja početka projekta, ambasadorka EU u Crnom Gori Oana Kristina Popa je kazala da direktna podrška ima za cilj da se zaštite najugroženije grupe stanovništva, kao i da se podrži “zelena tranzicija” u zemlji kako bi se osiguralo dugoročno održivo snabdijevanje.

Premijer Dritan Abazović je naveo da će podršku osjetiti preko 45 hiljada građana i naglasio da je Crnoj Gori najvažniji spoljnopolitički partner EU, te da je strateški cilj da država postane “dio velike evropske porodice”.

Slične novosti

Sindikalna potrošačka korpa za 4. kvartal 1.850 eura
Novosti
5 shares418 views

Sindikalna potrošačka korpa za 4. kvartal 1.850 eura

Redakcija - dec 03, 2023

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Centar za edukaciju, informisanje i sindikalna istraživanja (CEISI), na današnjoj press konferenciji, predstavili su sindikalnu potrošačku…

MINISTARSTVO PRIPREMILO IZMJENE ZAKONA: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares387 views

MINISTARSTVO PRIPREMILO IZMJENE ZAKONA: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura

Redakcija - dec 03, 2023

Pokret Evropa sad objavio je danas da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja pripremilo i uvrstilo u izmjene i dopune Zakona o penzijskom…

SOCIJALNI SAVJET PREDLAŽE: Starosna granica za odlazak u penziju 65 godina za muškarce i žene i 15 godina radnog staža
Novosti, Penzije, Treće doba
4 shares361 views

SOCIJALNI SAVJET PREDLAŽE: Starosna granica za odlazak u penziju 65 godina za muškarce i žene i 15 godina radnog staža

Redakcija - dec 02, 2023

Socijalni savjet predložiće Vladi da usvoji izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje podrazumijevaju da starosna granica za odlazak u penziju bude…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci