5 savjeta za buduće bake i deke: Kada saznate da će vaše dijete dobiti dijete…

Oslobođeni odgovornosti roditeljstva i brige oko karijere, puni strpljenja i nježnosti, bake i deke oplemenjuju djetinjstvo svojih unučića, pružajući im sigurnost i utočište.

Sa druge strane, bake i deke moraju da se prilagode “novom svijetu” oko sebe. Ultrazvučne slike unuka, prisustvo oca na porođaju, nove metode vaspitavanja… za sve to je potrebna otvorenost i fleksibilnost.

Zato su mjeseci do rođenja djeteta odlična prilika da se, uz buduće roditelje, i bake i deke pripreme za novu ulogu.

Kada saznate da će vaše dijete dobiti dijete…
Pokažite oduševljenje, iako ta vijest za vas možda predstavlja iznenađenje, ili smatrate da nije pravi trenutak za to. Odnos sa budućim roditeljima, a samim tim i sa unucima, u velikoj mjeri će zavisiti od toga koliku im podršku sada budete dali. Pokušajte da poštujete njihove odluke, ma koliko vam one izgledale čudno, a vi se “naoružajte” literaturom i budite u toku.

Jer, doći će trenutak kada će im vaše iskustvo i znanje i te kako biti od koristi.

Deda, deka, ili…
Da li ste odlučili kako biste voljeli da vas unuče zove? Možda vas je ovo pitanje iznenadilo. Ali, vjerujte, “titula” koja nije u skladu sa vašim očekivanjima, može da donese probleme. U mnogim sredinama je uobičajeno oslovljavanje sa baba ili deda, ali je vama to možda grubo, pa biste radije bili nana ili deka. Ponekad članovi porodice pretjeraju: termine baka i deka počinju da koriste u svim situacijama – muž svoju ženu zove bako, sinovi i ćerke oca oslovljavaju sa deda… Zbog toga više nije tako neobično da, uglavnom žene, odlučuju da ih unuci zovu vlastitim imenom. Ipak, može se dogoditi da mališanu sve to bude jako komplikovano, jer često on ima još jednu baku i još jednog deku. Zato je moguće da smisli neko ime za vas – koje je njemu baš “zgodno”, a koje će vam ostati i kad dijete poraste.

Beba je stigla kući…
Prvu nedjelju po izlasku mame i bebe iz porodilišta obično karakteriše velika gužva u kući. Ali, nakon toga, kada najbliži rođaci odu a tata počne da radi, mami ostaje da se sama snalazi. Tada joj je pomoć i te kako dobrodošla. Predložite joj da je odmijenite u kuvanju ili spremanju stana, ili da vam prepusti nabavku. U prvim mjesecima nemojte insistirati na čuvanju bebe, jer su roditelji tada izuzetno osjetljivi i često ne žele da se ni na kratko odvajaju od nje. Ne brinite, vaša uloga će se vrlo brzo promijeniti. Kako vrijeme bude prolazilo, sve više ćete biti upućeni na dijete a manje na roditelje, jer im više neće biti potrebna vaša direktna pomoć.

Definišite svoju ulogu
Kakav će biti odnos sa unučićima, prije svega zavisi od vašeg odnosa sa njihovim roditeljima. Važno je da zajednički ustanovite koja je vaša uloga i šta se od vas očekuje. Da li su mladi roditelji planirali da ih odmijenite samo subotom uveče, kada požele da izađu sa prijateljima? Ili žele da dijete čuvate puno radno vrijeme, kada se i mama vrati na posao? Ali, iako želite aktivno da učestvujete u odgajanju unuka, morate da postavite i određene granice. Ništa se ne podrazumijeva, pa ukoliko postoje dani koji su «rezervisani» samo za vas, stavite roditeljima to jasno do znanja. U svakom slučaju, obostrano poštovanje je ključni osnov za dobre odnose u godinama koje su pred vama.

Poštujte pravila
Dobro je poznato da bake i deke naprosto uživaju da razmaze unučiće. Sada konačno imate vremena da ispričate sve priče, da se mazite i igrate zajedno. Suze ne dolaze u obzir. Svjesno ćete prekršiti sva pravila kada vaš unuk zaplače. Zato ne čude rezultati istraživanja koji pokazuju da je emocionalna privrženost djece prema bakama i dekama odmah uz privrženost prema roditeljima. Ali, nemojte da pretjerujete. Ma koliko se vama činilo da su metode i ciljevi roditelja pogrešni, potrebno je da ih podržite. Da li ste vi dozvoljavali da vam se neko miješa u vaspitanje djeteta? Mladi roditelji će radije poslušati vaš savjet ukoliko sugestije budu umjerene.

Slične novosti

Fond PIO: Povećanje minimalnih penzija dovelo do deficita od 35 odsto
Novosti, Penzije, Pitanja
shares723 views

Fond PIO: Povećanje minimalnih penzija dovelo do deficita od 35 odsto

Ana Ana - maj 04, 2024

Prihodi od doprinosa na zarade porasli su u prvom kvartalu za 22,5 odsto, ali bez obzira na veće prihode, deficit Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja…

Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija

Ana Ana - maj 03, 2024

Fond PIO donijeće krajem maja ili početkom juna odluku o eventualnom povećanju penzija. “Podatke o visini parametara koji su bitni za usklađivanje penzija…

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti
Novosti, Penzije, Treće doba
shares522 views

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti

Ana Ana - maj 01, 2024

Udruženja penzionera Crne Gore – Za život dostojan čovjeka, Pokreta penzionera i mjesnih udruženja Masline, Gornja Gorica, Ljubović, Gorica i Jedinstva kazali su…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci