Zašto ubrzano starimo?

Pojedine greške koje nesvesno pravimo dovode do velike štete, zbog koje organizam brže stari i obolijeva, ističu stručnjaci. Kiseonik većina uglavnom unosi premalo jer diše površno.

Za zdrav izgled, produženu mladost i dobru vitalnost podvrgavanje raznim tretmanima nije uvijek rješenje. Pojedine greške koje nesvesno pravimo dovode do velike štete, zbog koje organizam brže stari i obolijeva, ističu stručnjaci.

* Ekstremno mršavljenje gojaznih dovodi do radikalne razgradnje stomačnog sala i oslobađanja štetnih supstanci koje podstiču upale organizma i ubrzavaju starenje. Lagano mršavljenje i pravilna ishrana sa voćem, povrćem, ribom, malo ugljenih hidrata i unosom puno vode jedini su put do zdravijeg i ljepšeg izgleda.

* Kiseonik većina uglavnom unosi premalo jer diše površno. Tokom vremena ovakav način disanja počinje da šteti disajnim putevima i mozgu, što za posledicu ima loše pamćenje. Da bi se ovakva situacija izbjegla, makar jedanput nedeljno treba otići u prirodu i raditi vježbe za duboko i mirno disanje.

* Unos nedovoljne količine vode dovodi do stvaranja bora na licu, depresivnosti i apatičnosti, loše koncentracije. Takve osobe djeluju starije nego što jesu. Zato je poželjno svakodnevno popiti od 1,5 l do 2 l vode, kao i nezaslađene čajeve. Jedino bubrežni i srčani bolesnici moraju u dogovoru sa ljekarom da nađu optimalnu mjeru.

* Nedovoljno sna iscrpljuje i tijelo i mozak. Ko je u velikom stresu pa malo spava, ima slabe živce. Tijelo manjak sna pokušava da kompenzuje pojačanim uzimanjem hrane, što može u krajnjem ishodu da dovede i do gojaznosti. Da se ovo ne bi dogodilo trebalo bi svake noći neometano da se spava između sedam i osam sati.

penzioneri.me/novosti.rs

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci