Dugi periodi neprekidnog sjedenja skraćuju život

Ako ste među onima koji sjede veći dio dana, a da pri tom ni ne pravite pauze tokom kojih ćete se kretati, povećavate rizik od prerane smrti.

Ljudi koji sjede sat ili dva, a da se ni jednom ne pridignu, imaju višu stopu smrtnosti od onih koji ne sjede tako dugo tokom dana već ćešće ustaju, zaključak je istraživanja koji je objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine.

Kit Dijaz sa Univerziteta Kolumbija i njegove kolege sproveli su ovo istraživanje sa 7.985 osoba starijih od 45 godina koje su nosile aparat za merenje aktivnosti tokom nedelju dana i koje su, nakon toga, pratili četiri godine.

U prosjeku, 77 odsto vremena tokom budnog stanja ispitanici su proveli sjedeći, odnosno više od 12 sati dnevno. Tokom perioda praćenja, 340 ispitanika je preminulo.

Oni koji su preminuli provodili su više vremena sjedeći, odnosno više od 13 časova dnevno. Takođe, oni ispitanici koji su provodili često uzastopnih 60 do 90 minuta bez ustajanja imali su skoro duplo veći rizik od prerane smrti u poređenju sa onim ispitanicima koji su manje vremena proveli sedeći i koji su sedeli tokom kraćih perioda.

Oni koji su češće ustajali na bar svakih 30 minuta imali su najmanji rizik od prerane smrti.

“Ako imate posao ili živite načinom života koji zahtijeva da sjedite tokom dužih perioda, pravljenje pauze da biste se razmrdali na svakih pola sata moglo bi da smanji vaš rizik od prerane smrti, iako ne znamo još uvek tačno koliko aktivnosti je optimalno”, objašnjava naučnik.

“Budite kreativni u osmišljavanju načina ne samo kako da smanjite ukupno vreme koje provedete sjedeći, već i da povećate redovne prekide sjedenja kako biste se kretali.”

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti
Novosti, Penzije, Treće doba
shares522 views

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti

Ana Ana - maj 01, 2024

Udruženja penzionera Crne Gore – Za život dostojan čovjeka, Pokreta penzionera i mjesnih udruženja Masline, Gornja Gorica, Ljubović, Gorica i Jedinstva kazali su…

Prevaranti pokrali 3,4 milijarde dolara od starijih Amerikanaca
Novosti, Treće doba, Život 55+
shares192 views

Prevaranti pokrali 3,4 milijarde dolara od starijih Amerikanaca

Ana Ana - maj 01, 2024

Prevaranti su prošle godine ukrali više od 3,4 milijarde dolara od starijih Amerikanaca, prema izvještaju FBI-ja. Izvještaj pokazuje da je porasla suma koju…

U maju Senior fest Kotor 2024
Novosti, Treće doba, zanimljivosti
shares500 views

U maju Senior fest Kotor 2024

Ana Ana - apr 29, 2024

JU Dom starih “Grabovac” sa zadovoljstvom najavljuje Senior fest Kotor, uz podršku opštine Kotor, TO Kotor i drugih sponzora. Na kotorskim trgovima 11.…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci