Uloga bake i deke

Tanka je linija između brige za unuke i uplitanja u njihovo vaspitanje, a bake i deke je često prekorače. Kako roditelji treba da se postave u toj situaciji?

Podižući vas, vaši roditelji su ulagali mnogo ljubavi, truda i vremena da bi vam obezdedili lijep i udoban život. Zato bi bake i deke trebalo da zaborave na roditeljsku ulogu, i neopterećeno uživaju u unucima.  Djeca razumeju da kod vas ne mogu očekivati isti tretman kao od baka i deka i znaju da nećete biti tako popustljivi.

Važno je da između unuka i baka i deka postoji emocionalna povezanost i toplina.  Deca mogu da mnogo nauče od starijih – strpljenju, toleranciji, lijepim manirima, tim prije što bake i deke imaju puno vremena u odnosu na preopterećene roditelje. Vreme provedeno sa bakama i dekama uči ih važnosti porodičnih veza i porodičnoj privrženosti.  Pored toga, ako vaše dete provodi prijatno vreme s bakama i dekama, verovatno će jednog dana podsticati svoju djecu na druženje s vama.

U većini porodica danas, oba roditelja rade, pa silom prilika manje učestvuju u važnim pitanjima razvoja djeteta, kao što su socijalizacija, disciplina ili jezički razvoj.  Ukoliko baka i deka preuzmu ulogu „čuvara“, može se desiti da postanu loši vaspitači,  jer preterana popustljivost vodi ka pomeranju granica u vaspitanju djece.

Zato, evo nekoliko savjeta za roditelje:

  • U zajedničkom razgovoru odredite nekoliko osnovnih pravila kojih svi treba da se pridržavaju,  na primer, oko gledanja televizije
  • Ukoliko postoji neslaganje u stavovima izmedju vas i vaših (ili partnerovih) roditelja, odmah to raspravite, ali ne pred djecom. Ako osećate uplitanje, dvostruke igre, zauzimanje strana ili slično, reagujte.
  • Objasnite svakom članu porodice šta od njega očekujete.
  • Zahvalite roditeljima na pomoći ili nekom dobrom potezu. To će ih ohrabriti i dati smjernicu da čine „pravu stvar“, jer su i oni osetljivi i nesigurni jer ih ipak godine ograničavaju.
  • Ne očekujte previše.  Krenite od onoga da je „svaka pomoć dobrodošla“.
  • Ukažite im poverenje zbog njihovog znanja i iskustva, ali i zbog ljubavi koju osećaju za unuke.
  • Redovna porodična druženja važna su za održavanje porodičnih odnosa.
  • Budite dobar primjer, jer kako vi posupate prema vašim roditeljima, tako će jednog dana vaša djeca postupati prema vama.
  • Budite spremni i da se suočite sa promenama, jer ne znači da ukoliko ste vi povezani sa roditeljima, da će i vaša djeca biti povezana s vama.

Savjeti za bake i deke:

  • Ne miješajte se u osjetljiva pitanja. Uključite se samo ako vas pitaju za savjet.
  • Budite fleksibilni. Zahtevi današnjice, a i unuka i njihovih roditelja se mijenjaju. Ono što je bilo aktualno i značajno juče, ne mora važiti i za sjutra.
  • Pokušajte da nadoknadite unucima ono što gube zbog prezaposlenosti roditelja. Vodite ih u šetnju, pričajte, crtajte, igrajte se. Možda ni vi niste to stizali kada ste bili u njihovoj situaciji i godinama.
  • Pokušajte da unucima prenesete porodične vrijednosti i objasnite im njihovu važnost.
  • Dajte prednost odlukama roditelja. Ukoliko ima neslaganja među njima, saslušajte ih i dajte im mudar savet vođen vašim iskustvom.
  •  Ukoliko živite u zajedničkom domaćinstvu, povremeno negde otputujte, da osete kada vas nema. I vama je potreban odmor.
  • Pomozite svojim unucima i njihovim roditeljima svojim znanjem i iskustvom, ali im nemojte nametati svoje stavove. Nenametljivost je već sama po sebi pomoć.

penzioneri.me/mojpedijatar.co.rs

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci