A OD DEDE – TELEVIZOR! Poznato je zašto se SRPSKI PENZIONERI uvaljuju u kredite

Najčešći razlog zašto se penzioneri odlučuju da od banke uzmu pozajmicu je bela tehnika

Najstariji građani obraćaju se bankama kako bi kupovali belu tehniku, auto i stan, najčešće se zadužuju da bi deci i unucima ispunili želje.

Bela tehnika, mobilni telefon, letovanje, automobil, pa i stan – banke u Srbiji rado daju kredite najstarijim sugrađanima za najrazličitije potrebe, jer važe za dobre platiše.

Najčešći razlog zašto se penzioneri odlučuju da od banke uzmu pozajmicu je bela tehnika. Obično kupuju nove plazma televizore, ali i frižidere i šporete. U nabavku po nove aparate najstariji sugrađani obično idu bez podizanja kredita, jer im većina domaćih radnji bele tehnike dozvoljava da robu iznesu i plaćaju preko administrativne zabrane. U radnjama kažu da je to najčešći način na koji kupuju televizore.

Isto važi i za robne kuće nameštaja koje penzionerima omogućavaju da opreme stan sa rokom otplate 12 meseci i bez kamate.

Zanimljivo je da penzioneri uz pomoć penzionog čeka potpisuju i ugovore za mobilne telefone, a to čine i za decu i unuke. Naime, oni kojima je firma u blokadi ne mogu da potpišu ugovor sa mobilnim operaterima, pa broj formalno poklanjaju roditeljima penzionerima i dobijaju željenu uslugu.

Penzioneri mogu da koriste i stambene kredite, ali moraju da ih otplate do 75. godine života. S obzirom na to da su penzije u proseku male, teško da ovaj vid zajmova najstariji građani mogu da koriste masovno. Ali, ima podataka da stambenu pozajmicu otplaćuju i klijenti sa 80 godina. Inače, opterećenje penzije ratom može da bude najviše do 50 odsto.

Da li će klijent stariji od 65 godina da koristi stambenu pozajmicu zavisi od same banke, koja ima pravo da odbori zajam kome hoće.

Stambeni krediti se uvek odobravaju uz hipoteku i životno osiguranje, tako da su penzioneri i sama banka zaštićeni od nemilih događaja. Ipak, najstariji s obzirom na godine, mogu da koriste stambeni zajam maksimalno od pet do 10 godina, odnosno poslednja rata može da bude sa navršenih 70 ili 75 godina.

Nije retka pojava i da penzioneri svoje vikendice koje su gradili za starost prodaju, a novac daju kao učešće deci za stan za koji su im oni podigli i kredit.

U neravnopravnom položaju su penzioneri koji primaju samo deviznu penziju, jer ukoliko u Srbiji ne dobijaju ni minimalnu nisu kreditno sposobni i mogu da uzmu samo “keš kredit”.

Nova “kolica” i dozvola

Penzioneri mogu da se ponove i novim autom, a banke ih odobravaju na 84 meseca, što znači da poslednja rata mora da se isplati sa 70 ili 75 godina. Rate zavise od visine penzije i mogu da budu 30 ili 40 odsto primanja, ali banke imaju različite uslove. Dobra vest je da banke odobravaju kredite ne samo za nove, već i polovne automobile pa najstariji sugrađani mogu da biraju. Treba imati u vidu da posle 65 godina dozvola mora da se produžava na pet godina.

 

penzioneri.me/espreso.rs

Slične novosti

Bočicu kantariona uvek treba imati u kući: S razlogom ga zovu Bogorodičina trava!
Zdravlje
shares0 views

Bočicu kantariona uvek treba imati u kući: S razlogom ga zovu Bogorodičina trava!

Jasna Djalovic - avg 16, 2019

Mnogo ženskih tegoba može da izleči ulje, čaj ili tinktura ove moćne biljke Iako je Bogorodičina trava, poznata i pod imenima gospina trava, gospino cveće i kantarion, vrlo…

Čak i penzionisani vozači napuštaju zemlju
ljudi
shares0 views

Čak i penzionisani vozači napuštaju zemlju

Jasna Djalovic - avg 16, 2019

Vozači iz Srbije se sve češće odlučuju za odlazak u inostranstvo. Među njima ima i penzionera. Ceo svet se suočava sa problemom –…

Pozvonio starici sa buketom cveća i 20.000 evra koje joj je ukrao
ljudi
shares0 views

Pozvonio starici sa buketom cveća i 20.000 evra koje joj je ukrao

Jasna Djalovic - avg 16, 2019

Dvadesetsedmogodišnji Francuz kojeg je izjedala krivica odlučio je da posle tri godine vrati 20 hiljada evra koje je ukrao sa saučesnikom od sedamdesetogodišnje…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci