Njegove riječi doprele su do miliona ljudi, umro je u 100. godini, a ovo je njegova tajna dugovječnosti

Bili Grejem, svjetski poznati i najslušaniji hrišćanski propovjednik u istoriji, savjetnik predsjednicima, preminuo je u 100. godini života u svojoj kući u Severnoj Karolini.

Grejem je umro nakon duge borbe sa rakom i posljedicama ove bolesti.

Tokom svog 100-godišnjeg života Grejem se držao nekoliko vrsta hrane.

Na njegov rođendan, uključujući i poslednji u novembru 2017, porodica mu je napravila njegovu omiljenu tortu od limuna sa šlagom.

– Obožava tu tortu, ali mora da bude prelivena šlagom – rekao je njegov sin Frenklin Grejem, vođa Evangelističkog udruženja Bili Grejem.

Propovjednik, čije su riječi preko masovnih medija doprle do miliona ljudi, voleo je još da jede konzervirane bečke kobasice i pasulj sa svinjetinom. Frenklin je rekao da je njegov otac jeo oba ta jela “hladna, iz konzerve”.

“USA tudej” podseća da je ovo Grejemova navika koja je ostala iz djetinjstva kad je kao dečak sa farme jeo konzerviranu hranu za ručak.

Grejem drži govor u junu 1972. u Dalasu, Teksas

Foto: Profimedia Grejem drži govor u junu 1972. u Dalasu, Teksas

Propovjednik je 2013. u jednom obraćanju vjernicima rekao da će možda doživeti 100. godinu. Oko 99. rođendana bio je stabilnog zdravlja, kako je izvestila njegova porodica.

– Zahvalni smo što je još s nama. Razum mu je i dalje jasan, ali je tih ovih dana. Ne vidi dobro, niti čuje, ali je njegovo zdravlje stabilno – rekao je u novembru Frenklin.

Bili Grejem se često obraćao naciji u stresnim momentima.

“Moj dom je na nebu. Ja samo prolazim kroz ovaj svijet”, rekao je jednom.

Grejem je takođe govorio da “raj ne čini život ništa manje važnim; čini ga još važnijim”, i da je naš poslednji dah na zemlji prvi na nebesima.

Iako je bio veoma harizmatična ličnost, po sopstvenim riječima, prezirao je svu pažnju uperenu ka njemu.

On je unio promjene u religiozni život stanovnika SAD, praveći od evangelizma silu koja se suprotstavila liberalnom protestantizmu i katoličanstvu.

Bio je blizak predsednicima Dvajtu Ajzenhaueru i Džordžu Bušu mlađem, a 1983. mu je uručena najveća građanska počast u SAD kad mu je Ronald Regan dodelio Predsjednički orden slobode.

Mediji posećaju da su otvaranju Biblioteke Bili Grejem u Šarlotu 2007. prisustvovali Bil Klinton, Džordž Buš stariji i Džimi Karter.

 penzioneri.me

Slične novosti

Fond PIO: Povećanje minimalnih penzija dovelo do deficita od 35 odsto
Novosti, Penzije, Pitanja
shares723 views

Fond PIO: Povećanje minimalnih penzija dovelo do deficita od 35 odsto

Ana Ana - maj 04, 2024

Prihodi od doprinosa na zarade porasli su u prvom kvartalu za 22,5 odsto, ali bez obzira na veće prihode, deficit Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja…

Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija

Ana Ana - maj 03, 2024

Fond PIO donijeće krajem maja ili početkom juna odluku o eventualnom povećanju penzija. “Podatke o visini parametara koji su bitni za usklađivanje penzija…

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti
Novosti, Penzije, Treće doba
shares522 views

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti

Ana Ana - maj 01, 2024

Udruženja penzionera Crne Gore – Za život dostojan čovjeka, Pokreta penzionera i mjesnih udruženja Masline, Gornja Gorica, Ljubović, Gorica i Jedinstva kazali su…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci