Vježbanje i društvenost – dva izvora zdravlja starih

Redovno vježbanje i izbegavanje samačkog života omogućava starijim osobama dobro starenje i duži život, tvrde američki istraživači.

“Ako je neko izuzetno usamljen to može povećati za 14% rizik od prevremene smrti”, kaže Džon Kaćopo, profesor psihologije Univerziteta u Čikagu, citirajući analizu više naučnih istraživanja objavljenih 2010. godine.

Istraživanja sprovedana sa grupom od 20.000 osoba otkrivaju da osjećaj velike usamljenosti prati poremećaj spavanja, povišen krvni pritisak, promena imunih ćelija i porast depresije.

Prečesto usamljenost prati i tzv. higijena samačkog života, što je faktor koji doprinosi slabljenju zdravstvenog stanja.

Vježbanje, čak i obična redovna šetnja brzim hodom, može skoro za polovinu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i razvitak Alchajmerove bolesti.

Fizička aktivnost usporava i starenje mozga kod starijih osoba, objašnjava Kirk Erikson, profesor psihologije Univerziteta u Pitsburgu.

Sa godinama, mozak se smanjuje, a fizička aktivnost omogućava njegovo poboljšanje što se tiče generalnog funkcionisanja i povećanje zapremine hipokampusa za 2%.

“Ovo istraživanje pokazuje da mozak sa godinama nastavlja da se modifikuje”, podvlači ovaj istraživač. Iako “mozak ima tendenciju da se smanjuje sa godinama, ovaj proces ne izgleda neizbežan, a vežba je savršena za korišćenje ove plastičnosti mozga”, nastavlja Erikson.

Štaviše, “nije neophodno da se mnogo vježba da bi se postigao taj efekat”, kaže priznajući da još uvek nije utvrđeno koja je optimalna mjera učestalosti, trajanja i intenziteta vježbanja za mozak. “Izgleda da je fizička aktivnost jedan od pristupa koji najviše obećava u promovisanju zdravlja mozga kod starijih odraslih”.

Džon Kaćopo kaže da će do 2030. godine, svaki dan biti za oko 10.000 više starijih od 65 godina. Neki vide u starenju stanovništva neizbežan porast slučajeva demencije i pogoršanje zdravlja ove grupe.

Ali u stvarnosti, ovakvo mišljenje mijenja se “usled medicinskih dostignuća i zbog činjenice da stariji ljudi počinju da se bolje štite”, objašnjava.

“Nažalost, praksa fizičkog vkežbanja još uvek je roketka kod starijih osoba jer je za njih sjedelački način života postao pravilo“, kaže ovaj psiholog. “Međutim stalno se objavljuju nova istraživanja o starenja i javnost sve više uči kako se bolje stari.

penzioneri.me/penzin.rs

 

Slične novosti

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)
Novosti, Penzije, Posao 55+
9 shares518 views

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)

Redakcija - okt 01, 2023

Prvi crnogorski SENIOR FEST održan je danas u Njegoševom parku u Podgorici uz učešće brojnih partnera i prijatelja manifestacije koja je okupila veliki…

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci