Priviđanje mirisa je znak demencije

Opažanja nečega čega nema nedvosmisleno ukazuju na oštećenja mozga.

HALUCINIRANjE neprijatnih mirisa, poput paljevine ili buđi jeste ozbiljan znak oštećenja mozga i jedan od simptoma demencije. Više od polovine dementnih pacijenata osim mirisnih ima i vidne halucinacije, poput priviđanja insekata koji gmižu po zidu. Ovi simptomi mogu se ublažiti adekvatno propisanom terapijom kojom se snižavaju aktivnosti mozga, pri čemu se ne smiju oštetiti ostale funkcije organizma.

Pogrešna čulna opažanja, koje osoba doživljava kao stvarna, mogu da budu izuzetno opasna. Pacijentu se priviđaju bube u rojevima, nepoznate osobe u stanu, miris zapaljene krpe ili automobilske gume.

– Demencijom nije oštećen samo jedan dio mozga, nego praktično čitav mozak. Kada su oštećeni i djelovi koji regulišu osjećaj mirisa, javljaju se mirisne halucinacije. Tada tražimo dodatna ispitivanja – kaže, za “Novosti”, doktor Boban Stepić, neurolog iz klinike “Euromedik”.

Mirisne halucinacije nisu karakteristika samo demencije, već se mogu pojaviti i kod drugih slučajeva oštećenja mozga, poput epilepsije ili tumora. Relativno su česte kod oboljelih od šizofrenije, pri čemu mogu biti udružene sa halucinacijama ukusa i idejama trovanja.

– Ljekari ne vole da čuju da pacijent ima halucinacije, jer to znači da se radi o odmaklom stadijumu bolesti, kao što su demencija, epilepsija ili tumor mozga – objašnjava doktor Stepić.

Ukoliko se ustanovi da se radi o demenciji, najvažnije je prihvatiti da svađe, konfrontacije i rasprave ne djeluju, te jedino što može umiriti pacijenta jesu ljekovi koje propiše specijalista.

– Važno je odrediti prave doze ljekova, jer pacijenta ne treba uspavati, već samo umiriti. Ranije su medikamenti za ovakve vrste problema imali mnogo neželjenih efekata. Sada se na tržištu može pronaći nekoliko efikasnih ljekova koji ublažavaju propratne simptome demencije. Oni deluju na određene zone mozga i koriguju njegovu aktivnost, ali ne remete ostale funkcije – objašnjava naš sagovornik.

penzioneri.me/novosti.rs

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci