Stogodišnjaci otkrivaju tajne dugovječnosti: Pivo, viski, sladoled i jedna još važnija stvar

Nauka kaže da ishrana, vježbanje, ali i geni, određuju koliko ćemo dugo živjeti. No, oni koji su već oduvali na torti sto svjećica tvrde da su tokom života koristili neke druge strategije. Ovo su savjeti za dugovječnost od 11 stogodišnjaka širom svijeta – neki su u skladu sa pravilima, neki su urnebesno smiješni, a neki potpuno bizarni.

Agnes Fenton iz Nju Džersija tvrdi kako svoju dugovječnost duguje ispijanju tri boce piva i čaše viskija svakog dana. Nedavno je za “ABC” rekla kako to traje već 70 godina, od kada joj je ljekar savjetovao da svakog dana pije visoko karbonizovano pivo nakon što su joj pronašli dobroćudni tumor. Fenton je ove savjete slijedila godinama, a vremenom je “terapiji” dodala i čašu viskija, i to je trajalo sve dok joj djeca nisu oduzela alkohol zbog oslabljenog apetita.

 – Tretirajte ljude kako treba i budite ljubazni prema njima, baš onako kako želite da oni budu prema vama – i dodala kako nije imala nikakvih hroničnih bolesti, kao i da nikad nije pila ni pušila, a puno je spavala.

 – Donose puno više problema nego što vrijede – kazala je tada za Daily Mail.

Umjesto toga, život je provodila baveći se vježbom, okruživala se dragim ljudima i puno je radila, i to od svoje 13. godine.

 Ovaj stanovnik Njujorka svaki dan započinje sa zobenom kašom, šoljicom čaja, a večera ribu i povrće. Kako je rekao za “USA Today”, svakog jutra je radio pet do sedam sklekova, što radi i dan danas.

Svoj poslednji rođendan proslavio je u društvu supruge Džin (105) sa kojom je u braku već 82 godine. Adelina Dominges sa Zelenortskih ostrva nikada nije slomila ni jednu kost u tijelu, nije uzimala lijekove i nikada nije išla u bolnicu. Svoju tajnu dugovječnosti pripisuje tome što nikada nije stavljala šminku.

– Nikad nisam bila u salonima za uljepšavanje i nisam bila opsjednuta svojim izgledom – rekla je Adelina, koja nikada nije pušila niti pila i smatrala je da je vjera njen najbolji lijek.

Suzana Mušat Džouns napunila je 116. godina u julu, pa je upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija osoba na svijetu. Rekla je kako se uvijek trudila da dovoljno odspava, a za doručak je uglavnom jela slaninu, jaja ili griz. Njena porodica rekla je za “USA Today” da dugovječnost može da zahvali ljubavi prema porodici i svojoj velikodušnosti.

Ova građanka Njujorka čak i u svojoj 100-oj godini diže tegove, vježba pilates jednom nedjeljno, a svoje modne kombinacije pokazuje na internetu. Za modni blog “Advanced Style” rekla je kako je njen moto slaviti svaki dan, a ne gledati kalendar. Vjeruje da dok god čovjek može da kreće, može i da vježba.

Preživio je Drugi svetski rat, marširao sa Martinom Luterom Kingom i radio u Vrhovnom sudu, a se nada da će doživjeti i 105. rođendan. Njegov savjet za dugovečnost je puno šetnje

– Svoju dugovječnost dugujem dugim šetnjama i tome što nisam puno sjedeo u autu – rekao je Džordž.

Pol Markus čak i u stotoj godini ide u teretanu. Uprkos svojoj odluci da ostane u formi, Markus ipak tvrdi da svoju dugovječnost duguje sreći.

– Prvo, moraš imati dobre gene. Drugo, moraš imati puno sreće da doživiš 100 godina. Treće, pokušaj da ne jedeš sve što je zdravo. To je istina. Ja jedem šta god poželim. Tajna dugovječnosti je sladoled – rekao je 2013. za “Denver Post”.

 http://penzioneri.me/

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci