Penzioneri Herceg Novog: Cijene struje novi udar na standard

Upravni odbor Opštinskog udruženja penzionera Herceg Novi osudio je novi skok cijena struje, smatrajući da je takvo zahvatanje sredstava iz džepa penzionera neustavno. Kako su na vanrednoj sjendici zaključili, ono je urađeno bez pojedinačne saglasnosti svakog korisnika – potrošača električne energije:

– Bez te saglasnosti ne mogu se uvoditi novi nameti, odnosno trebalo je uvesti izjašnjavanje kao za samodoprinose. Nehumano je pozivati se da se za potrošače do 300 kw ne uvodi obračun navedenih elemenata. Humanije bi bilo da oslobode plaćanja utroška struje sve socijalne slučajeve do 300 kw, kako su to uradili u Srbiji i Hrvatskoj – saopšteno je iz vrha hercegnovske penzionerske organizacije.

Povećanje cijene struje i uvođenje dva nova vida obračuna elemenata za struju itekako ugrožavaju ionako slab standard penzionera, nezavisno od određenih povlastica za potrošače do utrošenih 300 kw, smatraju oni:

– Poskupljenje utiče linearno na sva ostala poskupljenja proizvoda i usluga. Neosnovano se, neustavno i nezakonito uvođenje dva nova obračunska elementa za potrošenu struju i to : dvije nadoknade  za podsticanje OIE i jedna naknada za podsticanje OIE 2 za takozvanu izgradnju izvora ekološke struje, što ide u direktno zahvatanje sredstava penzionera i građana, koji nisu dužni  da finansiraju navedene nove izvore ekološke struje, posebno ne na ovaj način. Imajući u vidu da je to uvijek bila obaveza države ili u novije vrijeme privatnika – pojašnjavaju iz UO penzionera Herceg Novog.

Oni dodaju da su posebno penzioneri i građani oštećeni zbog smanjivanja priliva i odliva u budžetu Crne Gore zbog neefikasnosti državnih organa, promašenih, pogrešnih i nelegalnih privatizacija, neosnovano datih garancija, velikih sudskih troškova za izgubljene sporove države, slabe naplate doprinosa za PIO kao i naplate poreza, posebno na dobit, kao i drugih finansijskih promašaja i malverzacija.

– Povećanje penzija od 2,3 odsto od januara prošle godine i 2 odsto od 1. januara ove godine je minimalno i mizerno, jer to ne predstavlja povećanje penzija, već usklađivanje penzija sa troškovima života – navedeno je u saopštenju koje su potpisali predsjednici 13 Mjesnih udruženja i UO opštinskog udruženja penzionera Herceg Novi.

 

penzioneri.me/radiojadran

Slične novosti

42 godine su se proslavljali Dan mladosti i Titov rođendan: Mladost bivše Juge razigrana na Sletu!
ljudi
shares0 views

42 godine su se proslavljali Dan mladosti i Titov rođendan: Mladost bivše Juge razigrana na Sletu!

Jasna Djalovic - maj 25, 2019

25. maj slavila je bivša Juga kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita. Centralni komitet Saveza komunističke omladine Jugoslavije je 25. maja…

Obratite pažnju: 7 namirnica koje mogu poboljšati zdravlje vašeg srca!
Zdravlje
shares0 views

Obratite pažnju: 7 namirnica koje mogu poboljšati zdravlje vašeg srca!

Jasna Djalovic - maj 25, 2019

Saznajte koja vam zdrava hrana može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, nivoa holesterola i uopštenom poboljšanju zdravlja vašeg srca. Put do zdravog srca…

I umerena fizička aktivnost održava naš mozak mladim
Zdravlje
shares0 views

I umerena fizička aktivnost održava naš mozak mladim

Jasna Djalovic - maj 25, 2019

Američko naučno istraživanje pokazalo je da i umerena fizička aktivnost može usporiti znakove starenja mozga. Ljudski mozak s godinama uobičajeno se smanjuje i…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci