Penzioneri Herceg Novog: Cijene struje novi udar na standard

Upravni odbor Opštinskog udruženja penzionera Herceg Novi osudio je novi skok cijena struje, smatrajući da je takvo zahvatanje sredstava iz džepa penzionera neustavno. Kako su na vanrednoj sjendici zaključili, ono je urađeno bez pojedinačne saglasnosti svakog korisnika – potrošača električne energije:

– Bez te saglasnosti ne mogu se uvoditi novi nameti, odnosno trebalo je uvesti izjašnjavanje kao za samodoprinose. Nehumano je pozivati se da se za potrošače do 300 kw ne uvodi obračun navedenih elemenata. Humanije bi bilo da oslobode plaćanja utroška struje sve socijalne slučajeve do 300 kw, kako su to uradili u Srbiji i Hrvatskoj – saopšteno je iz vrha hercegnovske penzionerske organizacije.

Povećanje cijene struje i uvođenje dva nova vida obračuna elemenata za struju itekako ugrožavaju ionako slab standard penzionera, nezavisno od određenih povlastica za potrošače do utrošenih 300 kw, smatraju oni:

– Poskupljenje utiče linearno na sva ostala poskupljenja proizvoda i usluga. Neosnovano se, neustavno i nezakonito uvođenje dva nova obračunska elementa za potrošenu struju i to : dvije nadoknade  za podsticanje OIE i jedna naknada za podsticanje OIE 2 za takozvanu izgradnju izvora ekološke struje, što ide u direktno zahvatanje sredstava penzionera i građana, koji nisu dužni  da finansiraju navedene nove izvore ekološke struje, posebno ne na ovaj način. Imajući u vidu da je to uvijek bila obaveza države ili u novije vrijeme privatnika – pojašnjavaju iz UO penzionera Herceg Novog.

Oni dodaju da su posebno penzioneri i građani oštećeni zbog smanjivanja priliva i odliva u budžetu Crne Gore zbog neefikasnosti državnih organa, promašenih, pogrešnih i nelegalnih privatizacija, neosnovano datih garancija, velikih sudskih troškova za izgubljene sporove države, slabe naplate doprinosa za PIO kao i naplate poreza, posebno na dobit, kao i drugih finansijskih promašaja i malverzacija.

– Povećanje penzija od 2,3 odsto od januara prošle godine i 2 odsto od 1. januara ove godine je minimalno i mizerno, jer to ne predstavlja povećanje penzija, već usklađivanje penzija sa troškovima života – navedeno je u saopštenju koje su potpisali predsjednici 13 Mjesnih udruženja i UO opštinskog udruženja penzionera Herceg Novi.

 

penzioneri.me/radiojadran

Slične novosti

Predsjednik “mekog srca”
ljudi
shares0 views

Predsjednik “mekog srca”

Jasna Djalovic - mar 20, 2019

Bivši crnogorski predsjednik Filip Vujanović ostaće upamćen kao rekorder među kolegama regiona po broju pomilovanja. Od zatvora je poštedio 500 osuđenika. Epitet predsjednika…

Večeras počinje proljeće
Novosti
shares0 views

Večeras počinje proljeće

Jasna Djalovic - mar 20, 2019

Za stanovnike na sjevernoj zemljinoj polulopti danas počinje proljeće. Proljeće će zvanično početi večeras u 22.58h. U isto vrijeme za stanovnike na južnoj…

Za srećnu vezu: Koja je idealna razlika u godinama
Ljubav 55+
shares0 views

Za srećnu vezu: Koja je idealna razlika u godinama

Jasna Djalovic - mar 20, 2019

Istraživanje koje je obuhvatilo 3.000 ljudi pokazalo je da su izgledi za uspjeh veze slabiji što je razlika u godinama između partnera veća…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci