Hrvatska: Penzije pokojnika prenete u državni budžet

Mirela Španjol Marković, posle smrti svog oca, suočila se sa činjenicom da je država skinula sav preostali novac od penzije sa njegovog računa.

Mirela Španjol Marković, hrvatska preduzetnica, posle smrti svog oca suočila se sa činjenicom da je država skinula sav preostali novac od penzije sa njegovog računa.

Budući da je to privatni račun i da postoje naslednici, čije pravo prisvajanja prethodno spomenutog novca je podržano ostavinskim rešenjem, ovaj čin države je ubrzo probudio nezadovoljstvo kod mnogih državljana Hrvatske.

Zbog dugotrajnog bolovanja, njen otac je imao nekoliko nepotrošenih penzija na računu koje su završile u državnom budžetu. Za ovo je gospođa Španjol Marković saznala kada je nakon smrti svog oca otišla u banku da zatvori očev račun. Rečeno joj je da je sav novac uplaćen u državni budžet. Uputili su je u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) kako bi se detaljnije informisala u vezi sa ovom službenom procedurom.

U zgradi HZMO-a joj je rečeno da može da podnese zahtev za isplatu novca na osnovu ostavinskog rešenja. Rok za povraćaj tog novca je 60 dana. Takođe joj je rečeno da će, u slučaju da je novac isplaćen u Rijeci, najverovatnije čekati duže od zakonskog roka.

Gospođa Španjol Marković se posle ovoga brine da država može da, isto tako kao što je skinula novac sa privatnog računa njenog pokojnog oca, oduzme bilo koju vrstu privatne svojine građana, pa i njenu.

Nekadašnji ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić objašnjava za hrvatski portal Index:
“Račun se blokira do završetka ostavinske rasprave da neko ne bi njime raspolagao. Nakon toga se isplaćuje naslednicima na njihove račune”.

Otmu novac sa privatnog računa, pa naplate porez

U slučaju Mirele Španjol Marković, da muka bude veća, biće naplaćen porez jer Ministarstvo finansija to računa kao drugi dohodak.

“Ne bi smeli da naplaćuju porez u prvom naslednom redu, ali tamo se više ne zna ni ko pije ni ko plaća”, rekao je nekadašnji ministar rada i penzionog sistema Hrvatske.

Mirela Španjol Marković je 8. aprila 2019. godine objavila na svom Facebook zidu objavu o ovom događanju. Tu su ljudi komentarisali da nije jedina kojoj se ovo desilo.

 

penzioneri.me/index.hr

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci