Jedna noć bez sna može da uništi organizam

Ostao vam je neki nezavršeni posao i mislili ste da je najbolje da ga završite uveče. Greška!

Naime, mnogi koji sebi “skraćuju” san, nisu ni svjesni posljednica sa kojima se naše tijelo suočava poslije samo jedne noći bez sna.

Poslije cijele jedne neprospavane noći vaš organizam će imati drastične posljedice i biće mu potrebno mnogo vremena da se vrati u odmorno stanje.

Doktorka Džanet Neševat tvrdi da je osam sati sna krucijalno kako bi organizam normalno funkcionisalo tokom dana. Ona kaže da se efekat neispavanosti može porediti sa alkoholisanim stanjem organizma.

Studije su pokazale da, ako ispitanik dostigne 17 do 19 sati bez sna, njegov organizam će se ponašati isto kao tijela alkoholisane osobe. Ali ako ispitanik bude budan duže od 19 sati, njegov organizam će funkcionisati lošije nego kod alkoholisane osobe.

Doktor Dejvid Greuner, iz Njujorškog udruženja hirurga, kaže da se informacije koje prikupimo preko dana obrađuju dok spavamo.

Greuner dodaje da se za vrijeme sna naš mozake odmara i prilikom buđenja on je spreman da rješava nove probleme, obraća pažnju na svoje okruženje i pravilno rasuđuje.

On, zbog toga, tvrdi da oni koji nisu imali kvalitetan san, nisu u stanju da zapamte mnoge nove informacije i da usvoje nove.

Ako ostanete budni i bez sna samo jednu noć vašem organizmu će biti potrebno mnogo vremena da se oporavi i povrati izgubljeni cirkadijalni ritam.

Cirkadijalni ritam je biološki ritam u organizmu čovjeka, koji reguliše brojne neourohumoralne procese u mozgu i na taj način kontroliše i usklađuje dnevne, noćne i brojne druge funkcije svih najvažnijih organa u organizmu.

Ako niste u mogućnosti da imate ispavanu noć onda doktor Greuner savjetuje sljedeće: “Najbitnije je da jedete zdravu hranu narednih 24 sata. Takođe, morate piti što više tečnosti i izbjegavati mnogo kofeina”.

 

penzioneri.me/B92

 

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci